Kanta-Häme

Johto puuttuu työmailta viikonloppuisin

Osassa rakennustyömaista puuttuu toimiva työnjohto viikonloppuisin. Tämä paljastui poliisin ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston ratsioissa, jotka kohdistuivat pääsääntöisesti pääkaupunkiseudun rakennustyömaihin. Kaikkiaan 25 työmaalle tehtiin ratsia.

Työmaalla on työturvallisuuslainsäädännön mukaan oltava päätoteuttajan edustaja paikalla aina silloin, kun työtä tehdään.

Työmaaluettelot paljastuivat ratsiassa niin ikään retuperäisiksi. Viime vuoden heinäkuusta lähtien joka työmaalla on oltava ajanmukainen luettelo kaikista työntekijöistä. Luettelon tarkoituksena on vähentää harmaata työvoimaa.

Ratsiassa alle puolessa työmaista oli luettelo kunnossa. Luetteloista puuttui osa työntekijöistä, ja osan työnantajat oli merkitty väärin.

Lisäksi työmailta tavattiin työntekijöitä, joilla ei ollut työnteko-oikeutta Suomessa. Poliisi määräsi yhdelle työnantajalle sakkoja suoraan, osaa tapauksista yhä selvitetään.

Poliisi ja Etelä-Suomen avin työsuojeluviranomaiset jatkavat valvontaiskuja kevään aikana.

– Olemme keskustelleet Hämeen poliisin kanssa, että valvontaa ulotettaisiin Kanta-Hämeeseenkin, aluehallintoviraston ylitarkastaja Riku Rajamäki kertoo.

Kaikkiaan Rajamäki arvioi, että rakennusalalla on harmaa talous vähentynyt. HÄSA

Päivän lehti

9.4.2020