Kanta-Häme

Johtokunta muutti otto-oikeudella Lyseon rehtorin valintaa

Erimielisyys Hämeenlinnan Lyseon lukion rehtorin valinnasta on johtanut Lukioliikelaitos Tavastian johtavan rehtorin Ilkka Kykkäsen irtisanoutumiseen.

Kykkänen tiedotti torstaina valinneensa Hämeenlinnan Lyseon rehtoriksi salolaisen filosofian maisterin Pia Setälän ja varalle hämeenlinnalaisen filosofian tohtorin Jussi Hanskan. Setälä työskentelee nykyisin Salon kaupungin opetustoimenjohtajana.

Lukioliikelaitoksen johtokunta kuitenkin päätti perjantain kokouksessaan käyttää päätökseen otto-oikeuttaan ja muuttaa valintaa.

Johtokunta päätti valita Lyseon uudeksi rehtoriksi filosofian maisteri Pieta Tukkimäki-Hildénin. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Hämeenlinnan yhteiskoulun lukion rehtorina. Hän on nykyisin Riihimäen lukion rehtori.

Tukkimäki-Hildénin kieltäytymisen varalta johtokunta valitsi varasijalle Pia Setälän.

Lukioliikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Leena Tiesmaa (sd.) kertoo, että johtokunnan päätös perustuu hakemusanalyyseistä, haastatteluista ja psykologisista testeistä koostuvaan kokonaisuuteen. Johtokunta kuuli kokouksessaan muun muassa psykologisten testien tekijää.

Hän pitää tilannetta harmillisena. Tiesmaan mukaan johtokunnalla ja johtavalla rehtorilla ei aiemmin ole ollut erimielisyyksiä.

– Tähän asti olemme olleet hyvinkin yksimielisiä.

Kykkänen: Poliittinen päätös

Johtava rehtori Ilkka Kykkänen ei ollut kokouksessa paikalla, sillä hän ilmoitti irtisanoutumisestaan jo kokousta edellisenä päivänä eli torstaina.

Kykkänen itse sanoo, että rehtorin virkavaali on toimintasäännön mukaan johtavalle rehtorille kuuluva tehtävä.

– Kylläännyin tähän prosessiin. Mielestäni tässä tehdään poliittinen päätös. Ei siinä ole mitään järkeä, että poliittisesti valittu johtokunta päättää tällaista. Tämä Salon opetustoimenjohtaja oli virkaan täysin pätevä.

Leena Tiesmaan mukaan rehtorien valintaa ei enää vastedes delegoida johtavalle rehtorille, vaan johtokunta pitää päätäntävallan itsellään. Hän myöntää, että johtokunta on tehnyt asiassa myös itse tulkintavirheen.

– Tässä asiassa olemme tehneet virheen. Emme olisi kuntalain mukaan saaneet delegoida päätäntävaltaa enää alaspäin. Tämän tiedon olemme saaneet Kuntaliitosta. Nyt tämä virhe on kuitenkin korjattu.

Ilkka Kykkäsen irtisanouduttua johtavan rehtorin tehtävää hoitaa hänen varamiehensä Tuomo Iltanen.

Lyseon lukion rehtorin avoinna ollutta virkaa haki kaikkiaan 12 henkilöä, joista haastatteluvaiheen ja soveltuvuustestien jälkeen loppusuoralle selvisi kolme. (HäSa)