Kanta-Häme

Johtopaikoilla tapahtuu uusjako

Viranhaltijoiden päätösvalta noussee keskusteluun, kun kaupunginvaltuusto käsittelee maanantaina uutta hallintosääntöä.

Kaupunginvaltuutetut ovat saaneet ahkeroida paneutuessaan opukseen, jossa tällä erää on 88 sivua. Lisäosia on vielä luvassa toukokuussa.

Kaupunginhallitus jo äänesti viranhaltijoiden toimivallasta. Monissa kohdin ehdotetaan, että yksittäinen viranhaltija voisi päättää alle kahden miljoonan euron hankinnoista.

Keskusta ja perussuomalaiset kannattavat matalampaa, miljoonan euron rajaa päätösvallalle.

Kaupunginhallituksessa istuva Lulu Ranne (ps.) arvioi, että luottamuselinten päätösvaltaa on lisättävä.

– Ei ole nykypäivää, että viranhaltijoiden päätösvaltaa lisätään.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on eri mieltä.

– Tätä euromääräistä päätösvaltaa olemme verranneet muihin kaupunkeihin. Tuo kaksi miljoonaa on vielä hyvin maltillinen ehdotus.

Toinen ennakoitavissa oleva kiistanaihe on se, missä päätetään palveluverkoista eli suomeksi sanottuna vaikkapa siitä, missä sijaitsee kouluja ja päiväkoteja.

Uuteen johtosääntöön on kirjattu, että palveluverkoista päättäisi kaupunginhallitus lautakunnan esityksestä. Valtuusto antaisi näille esityksille linjat mm. budjettipäätöksissään.

Tällä hetkellä lautakunnat päättävät itsenäisesti toimialueensa palveluverkoista. Tämä on johtanut siihen, että kaupunginhallitus on toisinaan käyttänyt otto-oikeuttaan lautakuntien päätöksiin ja muuttanut niitä.

Rautio korostaa, että kysymys on kokonaisuudesta.

– Kun palveluverkoista päätetään, pitää nähdä kokonaisuus. Siksi Uusi Hämeenlinna -valmistelussa päädyttiin esittämään, että kaupunginhallitus päättää.

Ranteen mukaan olisi suotavaa, että palveluverkkopäätökset tehtäisiin valtuustossa.

Johtosääntö toteaa myös johtavien viranhaltijoiden uudet virkanimikkeet.

Johtoviroissa olevat ovat hakeneet uusia tehtäviä. Ne on pääosin täytetty. On ihmetelty, mihin noin monta johtajaa tarvitaan. Rautio laskee, että johtovirkoja on vähennetty lähes neljänneksellä.

– Vanhassa organisaatiossa niitä on reilut 40. Uuteen tulee hieman päälle 30.

– Vähentämisen varaa olisi enemmänkin, arvioi puolestaan Lulu Ranne.

Koko pakka menee uusiksi joka tapauksessa siinä vaiheessa, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntaan vuoden 2019 alussa.

Ihan valmiina Uuden Hämeenlinnan raamit eivät vielä ole, vaan hallintosääntöä viilataan valtuustossa vielä toukokuussakin. Tällöin tulee esille mm. luottamuselinten palkkiosääntö.

Myös nuorisovaltuuston raamit ovat vielä auki. Sehän tulee lakisääteiseksi.

– Olemme antaneet sen NuVan (nuorten vaikuttajaryhmä) valmisteltavaksi. Tavoite on, että nuoret itse suunnittelevat, kuinka nuorisovaltuusto toimii. HÄSA

Päivän lehti

7.6.2020