Kanta-Häme

Joka kolmas valtuutettu karsastaa yhtiöitä

Kaupungin osakeyhtiöiden tulevaisuus jakaa Hämeenlinnan vastavalitun uuden valtuuston mielipiteet. Uusien valtuutettujen vastauksista Hämeen Sanomien vaalikoneeseen selviää, että peräti 23 valtuutettua 59:stä haluaisi luopua kunnallisista osakeyhtiöistä ja palauttaa niiden palvelut takaisin kunnan omaksi tuotannoksi. Hieman alle puolet eli 29 valtuutettua on puolestaan toista mieltä.

Yhtiöiden purkamista kannattavat kaikki vaalikoneeseen vastanneet perussuomalaisten ja vasemmistoliiton valtuutetut, suurin osa kristillisdemokraateista sekä muutamia valtuutettuja muista puolueista.

Demareistakin samaa mieltä on kuusi valtuutettua 17:stä. Kolmen uuden valtuutetun kanssa purkamisen kannalla ovat Pentti Nyholm, Mauri Ojamäki ja Satu Aaltonen.

Kokoomus ja vihreät seisovat lähes yhtenä rintamana osakeyhtiöiden takana. Linjasta poikkeavat ainoastaan Kaija-Leena Savijoki (kok.) ja Katriina Laaksonen (kok.).

Keskustan kannat hajoavat siten, että Marjatta Rahkio ja Pekka Pohjalainen purkaisivat yhtiöt, kun taas Jukka Sorvari säilyttäisi ne. Antti Leinikka (kesk.) on neutraalilla kannalla.

Pormestarimalli kiinnostaa

Myös pormestarimalli jakaa valtuutetut lähes kahtia. Vaalikoneeseen vastanneista valituista 27 on sitä mieltä, että malli on varteenotettava vaihtoehto kunnanjohtajalle. 23 valtuutettua ei innostu kunnanjohtajan valitsemisesta suoralla kansanvaalilla.

Tässä kysymyksessä puolue ei ratkaise suhtautumista. Esimerkiksi kokoomuksen ja perussuomalaisten valtuustoryhmä näyttäisi jakautuvan tasan kahtia suhtautumisessa asiaan.

Eniten mallia vastustavat demarit, joista vain kolmannes näkee pormestarin kokeilemisen arvoiseksi.

Enemmistö vastustaa terveysasemien siirtoa

Paikallisissa kysymyksissä valtuusto näyttäisi olevan yksimielisempi.

Esimerkiksi Ojoisten ja Idänpään terveysasemien siirtoa kannattaa ennen vaalikauden alkua vain kolmasosa Hämeenlinnan valtuustoon valituista. Järkevimpänä siirron näkevät vihreät ja kokoomus, jonka valtuutetuista toista mieltä ovat ainoastaan Helena Lehkonen, Jutta Äijälä ja Timo Saviniemi.

Yli puolet demareista, suurin osa perussuomalaisista sekä kaikki keskustan, vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien valtuutetuista vastustaa pienten terveysasemien keskittämistä pääterveysasemalle.

Vieläkin pienempi osa valtuutetuista, harvempi kuin joka kolmas, innostuu kantakaupungin lukioiden keskittämisestä Hamkin tyhjeneviin tiloihin Myllymäkeen.

Etelärannan kaavoitus nousi vaaleissa yhdeksi vaaliteemaksi. Vaalikonevastausten perusteella lopulta vain 12 valtuutettua vastustaa Engelinrantahanketta. Lisäksi 11 valtuutettua haluaisi peruskorjata Hämeenkaaren Pullerille rakennettavan liikuntakeskuksen sijaan.

53 valtuutettua 59:stä vastasi ennen vaaleja Hämeen Sanomien vaalikoneeseen. Vaalikoneesta puuttuvat ainoastaan Pekka Kääriäinen (kok.), Olli Ilomäki (kok.), Ismo Soukola (ps.), Kimmo Savolainen (ps.), Hannu Kärpänen (kesk.) ja Leena Suojala (kesk.). (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic