Kanta-Häme

Joka toinen viikko olisi hyvä pesurytmi autolle

Keväällä autoilijat saattavat ajatella, että kulkupeliä autoa ei kannata viedä pesuun, koska se likaantuu pian uudestaan. Asiantuntija kuitenkin neuvoo, että jos autosta haluaa pitää huolta, se olisi hyvä pestä noin joka toinen viikko.

– Varsinkin talven jälkeen suolat pitäisi pestä pois. Tuntuu, että tänä talvena maalipintoihin on jäänyt vielä entistä enemmän jotain suolan sidosainetta. Jos autoa ei ole syksyllä vahattu, aine tarttuu sitä tiukemmin, yrittäjä Kai Rantanen Kanta-Hämeen Autosuojaamosta sanoo.

Rantasen ohjeiden mukaan autoa kannattaa vahata kaksi kertaa vuodessa. Uuden vahapinnan voi hyvin ottaa kesää varten jo vaikka aikaisin keväällä.

Etenkin keväisin tulisi muistaa myös ikkunoiden sisäpesu, sillä laseihin kerääntyy talven mittaan harmautta muun muassa ilmastointilaitteesta.

Ja pyyhkijänsulat on tärkeää tarkistaa, että ne toimivat kunnolla. Sulat pitäisi vaihtaa säännöllisesti, usein pakkasten ja lumen jäljiltä ne ovat vähän vinksallaan.

Koko auton sisäpuoli on hyvä puhdistaa aika ajoin, sillä sinne kertyy pölyä ja likaa esimerkiksi kengänpohjiin jäävästä sorasta.

Monesti unohdetaan myös alustan peseminen. Se auttaisi saamaan ne kurat pois, jotka eivät automaattipesussa lähde.

– Tällaisten talvien jälkeen alustat ovat usein paksussa rasvassa, johon on jäänyt kiinni monta kiloa soraa. Se lisää jo auton painoakin ja sitä myöten polttoaineen kulutusta, Rantanen muistuttaa.

Keväthuollossa auton pesun jälkeen kannattaa huolehtia siitä, että ovenpielet ja kynnyksetkin tulevat puhtaiksi. Takaluukun reunaan ja kynnykseen jää helposti likaa. Tiivisteet voivat kaivata silikonivoitelua, ja lukkoihin on hyvä tiputtaa öljyä.

Jos auton ovia ei ole pitkään aikaan avattu lukosta avaimella, lukko ei välttämättä enää toimi, kun se on päässyt kuivumaan. Sitten tuleekin pulmia, jos avaimesta yllättäen loppuu patteri.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic