fbpx
Kanta-Häme

Joka viides saa lähteä Museovirastosta

Keskiviikkona päättyneet Museoviraston yt-neuvottelut tietävät huomattavaa supistusta viraston toiminnassa.

Museovirastossa lakkautetaan kaikkiaan 45 tehtävää ja 29 työntekijää irtisanotaan yhdentoista muun siirtyessä eläkkeelle. Vähennykset merkitsevät lähes joka viidennen työpaikan menettämistä.

Museovirasto vähensi henkilökuntaa tuntuvasti myös vuonna 2012. Virasto kertoo tuolloin menettäneensä vajaan kolmanneksen asiantuntijoistaan.

Viraston toimintamenoista yli puolet on henkilöstökuluja ja noin kolmannes vuokria. Järjestelyillä yritetään kattaa noin kahden miljoonan euron alijäämä ensi vuoden budjetissa.

Hämeen vanha linna jatkaa toimintaansa normaalisti ja Suomen kansallismuseon ylijohtajan Elina Anttilan mukaan se nousee yhdeksi kansallismuseon pääkohteista.

– Meidän on nyt turvattava ydintoimintomme. Hämeen linnasta saamme paljon pääsymaksutuloja ja se on meille siksikin yksi tärkeä painopistekohde, Anttila sanoo.

Ensi kesänä linnassa nähdään arvokas itävaltalainen haarniskakokoelma, jonka toivotaan nostavan kävijämäärää.

Vankilamuseolle ei ole luvassa rahaa ja museo pysyy kiinni ensi vuonnakin. Elina Anttilan mukaan kansallismuseo käy vielä Hämeenlinnan kaupungin kanssa neuvotteluja Linnanniemen museokokonaisuuden kohtalosta.

Säästöt sulkevat Mäntäsälässä sijaitsevan Alikartanon ja Asiakkassa sijaitsevan Urajärven kartanon.

Suomen Kansallismuseon muista kohteista Hvitträsk ja Tamminiemi pidetään avoinna vain kesäisin. Myös Marsalkka Mannerheimin syntymäkartanon Louhisaaren aukioloaikoja supistetaan.

Kansallismuseo on jo aiemmin sulkenut muita kohteitaan säästösyistä.

Henkilökunnan vähentymisen vuoksi Museovirasto lakkauttaa Kulttuuriympäristön hoito -osastonsa ja supistaa merkittävästi kirjastonsa toimintaa. HäSa

Menot