Kanta-Häme

Jokainen kaipaa läheisyyttä

Liisa Lotti, Risto Saarinen ja Essi Siljoranta kertovat odottavansa innolla tämän viikon perjantaita. Silloin käynnistyy uudenlainen ryhmätoiminta, joka on nimetty Seniorisinkuiksi.

Nimi tiivistää olennaisen: kyseessä on yksin eläville yli 55-vuotiaille tarkoitettu ryhmä. Kolmikko haluaa välttää toiminnan tarkkaa määrittelyä, mutta Liisa Lotti korostaa, ettei kyseessä ole treffipalvelu.

Sutina ja säpinä on sallittua ja toivottavaakin, mutta väkisin sellaista ei tarvitse vääntää.

– Jokainen ihminen kaipaa läheisyyttä, se on toki tässä lähtökohtana. Mutta kontakteja on monenlaisia, pääasia on samassa elämäntilanteessa olevien ihmisten kohtaaminen ja ystävyyssuhteiden solmiminen, Lotti sanoo.

– Jos pareja muodostuu, se on tietysti kiva lisämauste, hän sanoo.

Senorisinkut kokoontuu Kumppanuustalolla, jota Lotti pitää juuri sopivana paikkana.

– Hämeenlinnalaiset ovat oppineet jo tuntemaan paikan ja tänne on helppo tulla.

Monenlaisessa vapaaehtois- ja muussakin toiminnassa mukana oleva Liisa Lotti on lupautunut ryhmän vertaisohjaajaksi yhdessä Risto Saarisen kanssa.

Lotti on paluumuuttaja, hän muutti takaisin vanhaan kotikaupunkiinsa jäätyään eläkkeelle.

– Hämeenlinnassa on paljon muitakin, jotka ovat tehneet samalla lailla. Uusia kontakteja ei aikuisena ole välttämättä niin helppo solmia, hän sanoo.

Risto Saarinen on myös monessa mukana alkaen siitä, että hän on toiminut joulupukkina vuodesta 1962.

– Se oli meriitti, kun hain Setlementin senioriklovnikurssille viime vuonna, hän nauraa.

Klovnitoiminnan lisäksi Saarinen muun muassa vetää harrastusporukkaa Hultintuvassa Hattulassa, missä hän oli vuosi sitten itse kuntoutuksessa lonkkaleikkauksen jälkeen. Lisäksi hän on mukana näytelmäkerhossa.

– Kun olen vielä tässä uudessa jutussa mukana, niin viikon ohjelma alkaa olla täynnä. Olen ollut pitkään yksineläjä ja kyllä minua tässä kannustaa toimintaan laulun sanoin ihmisen ikävä toisen luo, vuonna 1999 eronnut Saarinen kertoo.

Seniorisinkut on osa Hämeenlinnassa käynnissä olevaa Yhdessä mukana -projektia, joka päätoimija on Setlementtiliitto. Projektikoordinaattori Essi Siljoranta kertoo, että aloite sinkkutoimintaan on tullut ikäihmisiltä itseltään.

– Ystäväryhmiä ja yksinäisille suunnattua toimintaa on ollut ennenkin, mutta moni vähän arastelee niitä ja kokee ehkä liian sitovaksikin. Tässä on haluttu puhua sinkuista, sillä siihen liittyy paljon myönteisiä mielikuvia kuten yksin pärjääminen, hyvinvointi ja vapaus, Siljoranta miettii.

– Ryhmässä toivottavasti voidaan käsitellä syvällisesti myös sinkkuuden vaikeita ja ikäviä puolia, Liisa Lotti sanoo.

Lotti, Saarinen ja Siljoranta korostaa sitä, ettei Seniorisinkut-ryhmä vaadi tiukkaa sitoutumista. Mukaan voi tulla silloin kun itselle sopii.

– Ja tapaamisissa keräämme osallistujien toiveita siitä, mitä he haluavat ryhmässä tehdä. Voimme tehdä kävelyretkiä, kahvitella, käydä pelaamassa vaikka minigolfia, he sanovat.

Kun kolmikko pääsee vauhtiin, hyvin nopeasti ohjelmasuunnitelmissa edetään myös rusettiluistelu- ja mutteritanssien inspiroimiin parileikkeihin. HÄSA

SeriorisinkutRyhmän ensimmäinen tapaaminen järjestetään perjantaina 18.3. kello 14–16 Kumppanuustalolla (Kirjastokatu 1).