Kanta-Häme

Jokainen on omainen

Hämeenlinnan pääkirjaston ala-aulaan on ilmestynyt torstaiaamuna pienen pieni huone, jonka pöydällä kupeissa tuoksuvat kahvi ja kardemumma. Hyllyssä on kirjoja, huoneen seinällä vaihtuvat kuvat ja ääni kertoo tarinaa.

– Olemme täällä kolmen päivän ajan keskustelemassa ihmisten kanssa omaishoitajuudesta, kertoo Yhdessä Lähemmäksi -hankkeen vastaava ohjaaja Hanna Nyholm.

Hankkeen ideana on vaikeasti tavoitettavien kohderyhmien terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia uhkaavien ongelmien ehkäiseminen ja terveyden edistäminen. Tällä viikolla vietetään omaishoitajien viikkoa ja tästä syystä hankkeesta vastaava Hämeenlinnan Setlementti ry päätti kolmipäiväisen projektin aiheeksi juuri omaishoitajat, ja heidän auttamisensa tärkeyden.

Kirjastoon rakennetun olohuoneen, tarkemmin sanottuna aistitilan tarkoituksena on luoda ihmisille mielikuvia tuoksujen, äänien ja kuvan keinoin.

– Toivon, että tarinoita kuunnellessaan ja aistitilassa vieraillessaan ihmiset havahtuvat siihen, että he, tai heidän läheisensä saattavat huomaamattaan olla omaishoitajia. Vertaistuki on erittäin tärkeää ja täällä voi saada tietoa paikallisista apua tarjoavista toimijoista ja yhdistyksistä, kertoo Nyholm.

Omaishoitajuus ei vaadi virallisia dokumentteja

Usein omaishoitajuus alkaa pikkuhiljaa. Esimerkiksi monien muistisairaiden tapauksissa merkit ovat nähtävissä jo kauan ennen kuin tilanne menee siihen, että sairastunut tarvitsee apua vuorokauden ympäri. Omaishoitajuutta on myös läheisestään etäältä huolehtiminen, kuten puhelimen päivystäminen ja kaukaisesta omaisesta huolen kantaminen.

Omaishoitajuuden tunnistamista vaikeuttaa yleinen luulo, että apua tarvitsevan on oltava fyysisesti sairas ja että omaishoitajaksi tulee vasta, kun on täyttänyt kriteerit taloudellisen tuen saamiseksi.

– Usein esimerkiksi mielenterveysongelmista kärsivän tai muistisairaan omaishoitajuus on ihan yhtä raskasta, kuin sellaisen omaisen hoitaminen, joka vaatii esimerkiksi nostelua, kertoo aistitilaprojektiin osallistuva, Omaiset mielenterveystyön tukena Kanta-Häme ry:n työntekijä Minna Hotta.

Arka asia

– Apua tarvitsevan on hyvä pysyä kotona niin kauan kuin hän on tyytyväinen ja hyvinvoiva, mutta hänen omaishoitajansa ei saa jäädä yksin neljän seinän sisälle, sanoo Hämeenlinnan seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n jäsen Lea Kumpulainen.

Hän kertoo, että monilla omaishoitajilla on suuri kynnys kertoa muille väsymyksestään.

– Asioista on puhuttava. Moni suhtautuu omaishoitajuuteen vähän niin, että ”tämä on nyt minun asemani”, eikä katsota, että näihin asioihin saa pyytää niin vertais-, kuin taloudellistakin tukea.

Kumpulainen toivoo, että aistitilassa kuultavat, nauhalta tulevat puheenvuorot herättävät ihmiset miettimään omaishoitajuutta.

– Vaikka ei itse olisikaan omaishoitaja, on myös mahdollista ilmoittautua vapaaehtoiseksi toimintaa tukemaan, Kumpulainen kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic