Kanta-Häme

Jokainen uusi vauva junasukitetaan

 

Tyrvännön kyläyhdistys urakoi juhlavuotenaan 120 sukkaparia.
 
– Ne ovat niin iloisen näköisiä! hihkuu Tuula Järvinen.
 
Tyrvännön kyläyhdistys pitää jokaviikkoista kokoustaan Lahdentaan kirjastopisteessä, mutta pöydällä ei ole kirjoja vaan villi sekamelska erivärisiä, piskuisia villasukkapareja.
 
Kyläyhdistys on vuosien saatossa kutonut kaksituhatta Äiti Teresa -lappua, joista on Mummon kammarilla Tampereella tehty peittoja, mutta tänä vuonna – kyläyhdistyksen täyttäessä pyöreät 30 – haluttiin tehdä jotakin muuta.
 
– Oikein käsin kudotut sukat kaikille tänä vuonna syntyville hattulalaisvauvoille. Näitä on ollut aivan ihana tehdä, huokaa Vuokko Aronen.
 
Noin kymmenhenkinen naisrinki pani puikot heilumaan heti joulun jälkeen. Näin neuvolan terveydenhoitajilla on ollut sukkia jaettavaksi heti vuoden alusta lähtien. Palaute yllätyslahjasta on luonnollisesti ollut pelkästään positiivista.
 
Jos hattulalaiset lisääntyvät totuttuun tahtiin, on sukkaurakan tavoite noin 120 parissa.
 
– Jos ahkeraan istuu, tekee parin yhdessä illassa. Mutta välillä joutuu purkamaan, kun silmä putoaa, selvittää työtahtia Kaisa Lindgren.
 
– Kyllä me pidetään huoli, että kesälomalle ehditään, nauraa Sinikka Ruohonen.
 
Mitä mainioin malli
Langat sukkiin on lahjoittanut Hattulan seurakunta. 
 
– He lähtivät ideaan heti mukaan, mikä oli tosi hienoa. Todellista diakoniatyötä, sanoo Järvinen.
 
Hattula ja pienet vauvat ovat monelle tuttuja käsitteitä, mutta mikä on junasukka? Se selviää A4:sta, jonka tuoreet äidit saavat myös mukaansa neuvolasta.
 
Paperissa kerrotaan, kuinka eräs nuori äiti oli ollut junassa alkuvuodesta 1940 pienen tyttövauvansa kanssa. Matka keskeytyi, kun rata oli pommitusten takia poikki.
 
Junassa vastapäätä istunutta, eläkkeellä olevaa käsityönopettajaa alkoi säälittää ilman töppösiä matkustanut vauva. Niinpä hän purki osan villatakkistaan ja neuloi langasta tytölle sukat radan korjaustöiden aikana.
 
– Kyllä se opettaja tiesi mitä teki. Neuvolan terveydenhoitaja kertoi, että malli pysyy jalassa, vaikka vauva lapsi kuinka potkii ja hinkkaa, kehuu Ruohonen. (HäSa)