fbpx
Kanta-Häme

”Jokaisesta palvelusta löytyy karsittavaa”

Kuntien tehtävätaakan paisumista rajoittavat uudistukset ovat osoittautuneet poliittisesti tuskallisiksi. Kuorma on päinvastoin entisestään kasvanut.

Lähes vitsiksi muuttuneen solariumien valvontavastuun poistaminenkin kaatui alkuvuodesta sosiaali- ja terveysministeriössä.

Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Kietäväisen mukaan se symboloi osuvasti viime hallituksen epäonnistumista.

Hänen mukaansa nyt ei kuitenkaan kannata hukata paukkuja yksittäisten tehtävien lakkauttamiseen, koska isoja ja taloudellisesti vaikuttavia tehtäviä ei voi poistaa. Sen sijaan olisi selvitettävä, miten ne voidaan hoitaa ja mitoittaa nykyistä järkevämmin.

– Jokaisesta tehtävästä ja palvelusta löytyy karsittavaa, jotta sen ydin voidaan pelastaa. Kuntien kaikki tehtävät ja velvoitteet pitää kammata läpi. Se on ainoa tie tuloksiin.

TÄRKEIMMÄN TURVAAMINEN tarkoittaa käytännössä muun muassa subjektiivisten oikeuksien ja esimerkiksi päivähoitopalvelujen tarjonnan rajoittamista sekä opetusryhmien enimmäiskoon kasvattamista.

– Tällaisissa asioissa piilee iso säästöpotentiaali. Lopulliset päätökset tosin jäävät kuntapäättäjille, joiden pitää ratkaista, muutetaanko omat käytännöt vastaamaan lievennettyjä normeja, Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko sanoo.

Terveydenhuollosta kustannussäästöjä irtoaisi Sulkon mukaan esimerkiksi hoitotakuuseen liittyviä vaatimuksia väljentämällä. Hoitotakuun mukaan kiireettömään hoitoon ja tutkimuksiin pitää päästä tiettyjen aikarajojen puitteissa. Siitä tinkiminen helpottaisi kuntien talouspaineita – mutta heikentäisi palvelua.

– Tämä ulottuvuus liittyy oikeastaan kaikkiin näihin uudistuksiin, Sulkko huomauttaa.

– Parhaat tulokset saataisiin päällekkäisten rakenteiden purkamisella eli siirtymällä nykyistä tehokkaampaan, vahvoihin peruskuntiin perustuvaan kuntarakenteeseen. Se olisi pitänyt tehdä jo kauan, kauan sitten.

TAMPEREEN KAUPUNGIN konsernijohtaja Juha Yli-Rajala aloittaisi kuntien kuorman keventämisen tuoreimmasta päästä.

– Ensin pitäisi käydä läpi kunnille viime vuosien aikana tulleet uudet tehtävät ja pohtia, mitkä näistä ovat todella tarpeellisia.

Osa velvoitteista tulee pakottavan lainsäädännön kautta, mutta osa, esimerkiksi kulttuuriin ja vapaa-aikaan liittyvät, epämääräisempien puitelakien kautta.

– Niiden osalta on aika vaikea määritellä, mistä kaikesta kunnan tarkkaan ottaen pitäisi huolehtia.

Yli-Rajalan mielestä lainsäädäntöä tulisikin kirkastaa ja suoraviivaistaa.

– Virkamiehet ovat tähänkin asti tehneet erilaisia listoja, mutta ne eivät ole menneet läpi poliittisessa käsittelyssä. Jokainen hallitus on vain lisännyt kuntien kuormaa.

Nyt kuntien tehtäväkenttää pyritään höyläämään kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) johdolla. Kuntaliiton Kietäväisen mukaan Vehviläisellä ja koko hallituksella on suuri vastuu uudistusten etenemisestä.

– Yhdellä lakipaketilla ei sentään ihan kaikkea voi ratkaista, mutta kyllä yhdessä vuodessakin voidaan saada aikaan paljon, jos toimeen ryhdytään.

Kietäväisen mukaan kunnille olisi tärkeää sallia enemmän toimintavapauksia eli uusia mahdollisuuksia järjestää palveluja omista lähtökohdistaan esimerkiksi yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa.

Menot