Kanta-Häme

Jokioislaisesta ilmastoaktiivista Vuoden nuori eurooppalainen – Ennen Atte Ahokasta tittelin ovat saaneet Tuure Boelius ja Saara Aalto

Aiemmin tittelin ovat saaneet Tuure Boelius ja Saara Aalto
Atte Ahokas vaati tammikuussa parempaa ilmastopolitiikkaa Jokioisten kirjaston edessä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Atte Ahokas vaati tammikuussa parempaa ilmastopolitiikkaa Jokioisten kirjaston edessä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioislainen 9-luokkalainen Atte Ahokas on valittu Vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi.

Valinnan tekee vuosittain Eurooppanuoret-yhdistys, joille suomalaiset saavat ehdottaa potentiaalisia ehdokkaita.

Vuoden nuoren eurooppalaisen julkistaminen tapahtuu vuosittain Eurooppa-päivänä.

Atte Ahokas on tunnettu ilmastoaktiivina. Hänen ensimmäinen julkinen ilmastotekonsa tapahtui tämän vuoden tammikuussa, kun hän vaati Jokioisten kirjaston edessä parempaa ilmastopolitiikkaa.

Ahokas oli varautunut istumaan kirjaston portailla yksin kylttiensä kanssa, mutta saikin joukon jokioislaisia lähtemään mukaan.

Ahokkaan tempaus alkoi kiinnostaa muuallakin Suomessa, ja nuorta haastateltiin esimerkiksi Ylen A-studiossa. Maaliskuussa Ahokas matkusti Ruotsiin asti puhumaan ilmastonmuutoksesta ja pääsi tapamaan esimerkiksi varapääministerin.

Forssan Lehti tavoitti puhelimitse Ahokkaan äidin Marketta Rinteen, jonka mukaan Ahokas suhtautui erittäin myönteisesti valintaan.

– Atelle on tärkeää, että hänen asiansa saa huomiota tätäkin kautta, Rinne sanoo.

Ainakin äidin mielestä Ahokas on ansainnut tittelinsä. Nuori on verkostoitunut myös kansainvälisesti ja ilmastonmuutoksen torjunta on hänelle jokapäiväistä arkea.

– Atella käyvät Twitter ja Skype kuumina jatkuvasti. Some auttaa olemaan asioiden keskipisteessä, vaikkei asukaan Helsingissä.

Atte Ahokas vietti itse koko torstaipäivän Helsingissä Narinkkatorilla, jossa vietettiin Eurooppa-päivää erilaisten tempausten merkeissä. Hieman kello 18 jälkeen julkistettiin vuoden 2019 nuori eurooppalainen.

Vuoden nuori eurooppalainen -titteli on myönnetty aiempina vuosina varsin kuuluisille suomalaisille.

Esimerkiksi Vuonna 2018 Vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi valittiin tubettaja Tuure Boelius ja vuonna 2017 laulaja Saara Aalto. HäSa

Päivän lehti

4.7.2020