Kanta-Häme

Jokioisten rautatie avattiin 120 vuotta sitten – Muutos aiempaan liikennöintiin oli huima

Rautatieperinnettä ylläpitävässä Museorautatieyhdistyksessä jännitetään uusvanhan Riipan asemarakennuksen siirtämistä Jokioisille. Siirtäminen on tarkoitus aloittaa tällä viikolla.

Jokioisten rautatie avattiin liikenteelle 120 vuotta sitten Forssan ja Humppilan välillä.

Rakennusvaiheessakin alueella kuljettiin junalla, mutta varsinaisesti rautatie avattiin väliaikaiselle liikennöinnille 9.12.1899. Yleinen tavara- ja henkilöliikenne avattiin vajaata vuotta myöhemmin, 25.10.1899.

– Tarkkoja aikatauluja en muista, mutta alussa oli noin 2-3 päivittäistä edestakaista vuoroa. Alku oli hiljaista, mutta oli sekin huima edistys, kun aiemmin tavaroita vietiin hevoskärryillä Matkun asemalle, Jokioisten Museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine kertoo.

Vilkkainta liikenne Jokioisten radalla oli 1930–1940-luvuilla, jolloin edestakaisia vuoroja oli moottorivaunun ansiosta päivässä 6-9.

Henkilöjunavuorot lakkautettiin vuonna 1954, tavaraliikennekin vuonna 1974.

– Forssan päässä radan purkutyöt aloitettiin tuolloin saman tien. Museojunaliikennettä radalla on ollut vuodesta 1971, joten 50-vuotisjuhlat osin lähenevät, Laine toteaa.

Tänä syksynä Museorautatieyhdistyksellä on ollut oma jännityksen aiheensa, kun Riipan asemarakennuksen siirtoa Humppilaan on odotettu kuin kuuta nousevaa.

Asema piti siirtää Humppilaan jo lokakuussa, mutta Kälviän kotiseutuyhdistys vaati rakennuksen suojelua.

Asemarakennuksen siirto Humppilaan pitäisi alkaa keskiviikkona. Jos siirto sujuu odotusten mukaisesti, on se asemarakennus Humppilassa keskiviikkona. HäSa