Kanta-Häme

Jonot lyhenevät, mutta vapaa valinta ei ratkaise kaikkea

Pitkät lääkärijonot, vanhusten tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon keinotekoinen raja ja uuden sairaalan tarpeellisuus/ tarpeettomuus olivat muun muassa puheenaiheina Oman Hämeen kuntakierroksen vihoviimeisessä tilaisuudessa Hämeenlinnassa.

Yleisö oli varsin iäkästä, nuoria asia ei näytä kiinnostavan.

Hämeenlinnassa nousi esiin sama asia kuin Riihimäen tilaisuudessa. Ihmiset eivät tiedä, mikä Oma Häme on.

Oman Hämeen osallisuustyöryhmän puheenjohtaja Karoliina Frank paljasti jonkun kysyneen, onko se jokin vakuutusyhtiö. Myös uudeksi kirpputoriksi sitä on epäilty.

Frank arvelee, että tämän vuoksi myös Oman Hämeen toukokuiseen asukaskyselyyn tuli vain vajaat 800 vastausta koko maakunnasta.

Hämeenlinnan ikäihmisten lautakunnan puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki (kok.) arveli, että asia alkaa kiinnostaa, kun siihen saadaan enemmän konkretiaa.

Valmistelun kuluessa pitää projektipäällikkö Jukka Lindbergin mukaan ratkaista, mitkä palvelut ovat todellisia lähipalveluita.

– Sellaiset, joita monet tarvitsevat useasti. Harvemmin käytettyjä voi olla seudullisesti tai maakunnallisesti tarjolla. Sitten on myös palveluita, jotka haetaan maakunnan ulkopuolelta.

Voidaan olla varmoja, että useat asiat muuttuvat.

– Eikö olisi järkevää, jos esimerkiksi neuvolat toimisivat päiväkotien yhteydessä?

Lopen kunnanjohtajana toimiva Karoliina Frank liputtaa digitaalisten palveluiden puolesta. Hän sai tukea myös yleisön joukosta. Minun terveyteni -digipalvelua käyttävät jo monet iäkkäätkin Hämeenlinnassa.

Tällä viikolla tuli virkamieslinjaus valinnanvapaudesta. Se sisältää vielä runsaasti avoimia yksityiskohtia.

Ensivaiheessa terveyskeskustasoiset palvelut tulevat valinnanvapauden piiriin.

– Kun asiakas pystyy valitsemaan myös yksityisen palvelun, se varmasti lyhentää jonoja. Niin on käynyt Ruotsissakin. Se ei kuitenkaan ratkaise paljon palveluita käyttävien tilannetta. Eikä rahaa välttämättä säästy, Lindberg arvioi.

Yleisön joukosta myös epäiltiin, ettei Kanta-Hämeen hommasta tule mitään, kun Hattula ja Forssa sooloilevat.

Lindberg kertoi juuri kirjoittaneensa lausunnon, ettei Oma Häme voi kannattaa uusia ulkoistuksia tässä vaiheessa.

Siitä Kanta-Hämeessä valitsee kohtalainen yksimielisyys, ettei valtion tulisi liikaa ryhtyä ohjailemaan uutta maakuntaa, vaikka rahat tulevatkin sieltä.

Eniten mielipiteitä yleisöllä oli suunnitellusta uudesta sairaalasta. Sen paikkaa aseman seudulla pidettiin hullutuksena.

Ei tainnut pää kääntyä, vaikka Lindberg ja sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) luettelivat painavia perusteluja. HÄSA

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic