Kanta-Häme

Jopa 63 prosenttia vainajista tuhkataan

 

Synnymme noin kolmikiloisina, ja kun siirrymme viimeiseen lepopaikkaan saatamme painaa saman verran, sillä tuhkattu vainaja painaa noin kolme kiloa. Tuhkattuja läheisiä muistellaan haudan sijaan muistolehdoissa.
 
– Kun vainaja tuhkataan, ei tarvitse hankkia hautapaikkaa, eikä ole hautapaikan hoitovelvoitetta, Hämeenlinnan seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Kari Laiho luettelee syitä, minkä takia tuhkauksen suosio on kasvanut.
 
Vuorentaan krematoriossa tuhkattiin viime vuonna yhteensä noin 1120 vainajaa. Kaikki eivät ole oman seurakunnan jäseniä, koska Vuorentakana on Hämeenlinnan seudun ainut krematorio. Seuraavaksi lähimmät tuhkauspaikat ovat Tampereella ja Hyvinkäällä.
 
Tuhkat Vanajaveteen?
Yleensä krematorio hautaa tuhkan, mutta sen saa tehdä myös itse.
 
– Jos tuhkan haluaa sirotella tai haudata muualle kuin hautausmaalle, siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Meidän täytyy krematoriossa tietää, mihin tuhkat viedään. Luovutamme uurnan vasta, kun olemme nähneet maanomistajan luvan, hautausmaiden työnjohtaja Risto Heikkonen valottaa.
 
Vain muutaman kerran vuodessa omainen haluaa sirotella läheisensä tuhkat muualle kuin hautausmaalle, esimerkiksi omaan pihaan tai Vanajaveteen. Mitään tiukkoja sääntöjä sirottelupaikalle ei ole, mutta paikan on oltava eettisesti hyväksyttävä, ja kaikki tuhka on vietävä yhteen paikkaan.
 
– Erittäin harvoin kukaan halua viedä tuhkaa muualle kuin hautausmaalle. Tällaisia tapauksia on vain muutama vuodessa, Laiho arvioi.
 
Jos koko uurnan, ei siis pelkkää tuhkaa, haluaa haudata muualle kuin hautausmaalle, on hankittava yksityisen hautapaikan perustamisen lupa. Tällainen lupa myönnetään vain erityisistä syistä. Yleensä yksityisen hautapaikan saa perustaa jonnekin syrjäiseen paikkaan, ei esimerkiksi asemakaava-alueelle.
 
Läheiset  samaan paikkaan
Hämeenlinna-Vanajan seurakunta ei sirottele tuhkia, vaan hautaa ne siunatulle maalle. Omaisille ei kerrota, mihin läheisen tuhka on viety.
 
– Meillä on kuitenkin kartat, joissa näkyy mihin tuhkat on haudattu. Moni haluaa esimerkiksi perheenjäsenet samaan paikkaan, Laiho sanoo.
 
Tuhkattujen vainajien kynttilät sytytetään muistolehtoon, joita Hämeenlinnassa on Vuorentakana, Ahvenistolla, Hauholla, Kalvolassa, Lammilla ja Tuuloksessa. Renkoon suunnitellaan parhaillaan omaa muistolehtoa.

Mainos