Kanta-Häme

JOP:n vaaleissa on kaksi listaa

Etelä-Hämeen osuuspankkifuusiosta ulos jättäytyneen Janakkalan Osuuspankin edustajiston vaalijärjestelyt kertovat ilmeisestä jatkuvasta jännitteestä pankkifuusion kannattajien ja vastustajien kesken. 
 
Edustajiston vaaleihin tuli kaksi eri ehdokaslistaa, edellisvaaleissa listoja oli vain yksi. Aivan poikkeuksellista kahden listan vaali ei JOP:n vaaleissa kuitenkaan ole, pankin ensimmäisissä edustajiston vaaliessa vuonna 2003 oli kolme ehdokaslistaa.
 
Nyt toinen ehdokaslista syntyi B-listan taustahenkilöiden mukaan tällä kertaa vasta sen jälkeen, kun kaikkia fuusiota vastustaneita ei  huolittu ehdokkaiksi A-listalle.
 
– Kun selvisi, etteivät kaikki halukkaat pääse ehdokkaiksi, päätimme muodostaa uuden B-ehdokaslistan. Tuntui siltä, että järjestödemokratia ei toteudu edustajiston ehdokkaita valittaessa. Meidän ehdokkaiden tavoite on kehittää osuuspankkia avoimempaan suuntaan. Haluamme samalla, että pankin edustajisto ja hallitus eivät ole pelkkiä kumileimasimia, B-listan asiamies Teemu Siren selvittää.
 
A-listan asiamiehenä toiminut Heikki Salmi kiistää ehdottomasti politikoinnin ehdokasasettelussa samoin kumileimasin väitteet.
 
– Kyllä A-listalle pääsivät kaikki halukkaat, ketään ei boikotoitu. Lopussa kävi vain niin, että ehdokkaita oli enemmän kuin sääntöjen mukaan listalle saa ottaa, Salmi selvittää. 
 
Hänen mukaansa avoimuudesta kertoo se, että vaalista tiedottaminen aloitettiin jo toukokuussa asiakaslehdissä.  Kesäkuusta lähtien op-fi –sivuilla oli vaalibanneri, jossa ehdokkuudesta kiinnostuneita pyydettiin ilmoittautumaan.  Lehti-ilmoituksin ja op-fi –sivuilla kerrottiin vaalimenettelystä.  Hallinnon teemaillassa kutsuttiin kaikki nykyisen edustajiston jäsenet ehdokkaiksi. 
 
– Ehdokkaaksi pääsi siis vaikka netin kautta ilmoittautumalla. Se jos mikä on avoimuutta, Salmi lisää.
 
Osuuspankin sääntöjen mukaan yhdelle ehdokaslistalle voidaan ottaa korkeintaan edustajiston määrä kerrottuna kahdella. Nyt A-listalla on 65 ehdokasta, B-listalla 56 ehdokasta. Yhdelle listalle voi ottaa 72 ehdokasta.
 
Heikki Salmi vakuuttaa että A-listankin ehdokkaat kulkevat viime kevään linjauksen mukaisesti:
 
– Nyt kehitetään itsenäistä Janakkalan osuuspankkia, ja pulinat pois, Salmi tiivistää kantansa.
 
– Loppupelissä siis molemmat listat jäivät vajaaksi. Olihan siinä loppuvaiheessa hieman sekaannusta, kun sama henkilö oli molemmilla listoille. Loppujen lopuksi nämä siirtyivät listalle B, Heikki Salmi kertoo.
 
– Mitä kumileimasin väitteisiin tulee, en ymmärrä niitä ollenkaan.  Pankkiala on tiukasti säännelty ala ja jokainen hallintoelin tekee juuri ne tehtävänsä, mitkä sille kuuluu.  
 
Heikki Salmen arvion mukaan molemmilla listoilla on varmaankin sekä taannoisen fuusiohankkeen kannattajia ja vastustajia, ”mutta sillä hankkeella ei saa olla enää merkitystä tässä vaalissa”.
 
– On myönnettävä, että B-listan ehdokkaat ovat pääsääntöisesti Janakkalan Osuuspankin itsenäisyyden kannattajia, siis fuusiohanketta vastustaneita. Haluamme kehittää pankkia nimen omaan janakkalalaisten etuja turvaten, läheistä ja asiakaslähtöistä palvelua korostaen Teemu Siren sanoo.
 
Hämeenlinnan Seudun, Hauhon, Lopen sekä Riihimäen Seudun osuuspankit muodostavat vuoden alusta Etelä-Hämeen Osuuspankin. JOP jäi fuusiosta ulos edustajiston äänestyksessä viime keväänä. Ratkaisun teki määrävähemmistö, jossa 13 edustajiston jäsentä 36:sta oli hanketta vastaan. Sääntöjen mukaan fuusion takana olisi pitänyt olla kahden kolmasosan enemmistö.
 

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic