Kanta-Häme

Jopon omistajalla on taas syytä varovaisuuteen

Polkupyörävarkailla on yksi suosikkimalli ylitse muiden: Jopo.

Yksinkertaisia, mutta haluttuja Jopoja myydään Suomessa vuosittain yli 20 000 kappaletta. Varkaille puolestaan päätyy poliisihallituksen mukaan yli 3000 Jopoa joka vuosi.

Suomessa on viime vuosina paljastunut useita pelkästään Jopoihin erikoistuneita pyörävarkaita ja varastettujen pyörien kauppiaita.

– Jopo on Suomen myydyin pyörämalli. Asiakaskunta on hyvin laajaa ja valitettavasti pyörä on suosiossa pimeilläkin markkinoilla, Jopoa valmistavan Helkama Velox oy:n myyntipäällikkö Harri Halme sanoo.

Halmeen mukaan pelkkä pyörän oma lukko ei riitä pitämään kulkuvälinettä turvassa. Siksi toisen lukon ostaminen olisi välttämätöntä.

– Pyörä kannattaa ehdottomasti lukita ketjulla tai vaijerilla telineeseen tai johonkin muuhun kiinteään paikkaan, Halme opastaa.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna yli 20 000 polkupyörävarkautta.

– Verrattuna vuoteen 2014 on luvuissa onneksi havaittavissa pientä laskua, poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta sanoo.

– Onhan se silti valtava määrä, että joka päivä varastetaan 50-60 polkupyörää.

Varkaus tapahtuu useimmiten julkisella paikalla iltaisin tai viikonloppuisin.

Asialla on paljon ammattimaisesti toimivia varkaita, sillä käytetyille pyörille on toimivat jälkimarkkinat netissä ja kirpputoreilla.

Reenin mukaan ostajan kannattaa välttää liian hyviä tarjouksia. Hälytyskellojen pitäisi alkaa soida ostajan päässä, jos 400 euron pyörää kaupataan satasella. HäSa

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic