Kanta-Häme

Jos jää pettää, toimi näin – joulukuussa Suomessa hukkui 4 ihmistä

Joulukuussa Suomessa hukkui neljä ihmistä.
Jäälle lähdettäessä kannattaa ottaa mukaan jäänaskalit sekä jotain kättä pidempää. Kännykkä ja vaihtovaatteet kannattaa pakata vesitiiviiseen reppuun tai kassiin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jäälle lähdettäessä kannattaa ottaa mukaan jäänaskalit sekä jotain kättä pidempää. Kännykkä ja vaihtovaatteet kannattaa pakata vesitiiviiseen reppuun tai kassiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Joulukuussa Suomessa hukkui neljä ihmistä, ilmenee Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämistä ennakkotiedoista. Yksi hukkumisista tapahtui jäihin vajoamisen seurauksena ja lopuissa kolmessa tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Hukkuneista kaksi oli miehiä ja yksi nainen. Yhdessä tapauksessa uhrin sukupuoli ei ole tiedossa.

SUH muistuttaa, että koko maassa on tällä hetkellä varottava heikkoja jäitä. Vaikka osin järvet ovat jo jäätyneet, ovat monin paikoin vedet vielä osin tai kokonaan auki. Tärkeintä on tiedostaa muuttuneet olosuhteet.

– Tällä hetkellä vesillä ja jäillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat kylmä vesi, heikot jäät ja muuttuvat sääolosuhteet. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen ilman oikeita turvavälineitä voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti, kertoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen.

Jäälle lähtöä on Niemisen mukaan syytä harkita tarkkaan. Vaikka jäätä olisikin jalankulkijan kestävät viisi senttimetriä, voi jään paksuus vaihdella suuresti pienellä alueella.

– Vesisade ja nollan yläpuolella oleva lämpötila voivat haurastuttaa jäätä nopeasti ja vaikeuttaa sen kantavuuden arviointia. Ylipäätään jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää, varoittaa Nieminen.

Halkeamat heikentävät jään kantavuutta, vaikka ne eivät ulottuisikaan jään läpi. Erityisesti varottavia virtauspaikkoja jäällä ovat veden virtauksen vuoksi joet, järvien kapeikot, karikot, niemenkärjet, jokien ja purojen suistot, kaislikot, laivaväylät, sillat ja laiturit.

– Oikean varautumisen ja varustautumisen merkitys on oleellista. Jäälle lähtiessä tulee varustautua turvavälinein ja niitä on opeteltava käyttämään. Vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit siltä varalta, että jää pettää. Jäälle ei tule lähteä yksin ja mukaan tulisi mielellään myös ottaa kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviiksi pakattuun reppuun vaihtovaatteet ja kännykkä, kehottaa Nieminen.

Jos lähdet jäälle, muista ainakin nämä

Jos jää pettää, toimi näin:

1. Rauhoita itsesi.2. Huuda heti apua.3. Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa. Jos kuljit hiihtäen, irrota sukset, ellet muuten pääse ylös.4. Riko jäätä edeltäsi kyynärpäilläsi niin pitkälle kuin se särkyy.5. Ota naskalit käsiin, kohota uintipotkuilla itsesi vaaka-asentoon ja naskaleilla vetäen ponnista itsesi jään päälle.6. Kieri, ryömi ja konttaa kunnes olet varmasti kestävällä jäällä.7. Hakeudu nopeasti lämpimään ja vaihda kuivat vaatteet päälle.

Jos joku toinen tarvitsee apuasi, toimi näin:

1. Hälytä lisäapua, soita numeroon 112.2. Toimi ripeästi, mutta siten, ettet joudu itse uhriksi.3. Etsi mukaasi sopiva apuväline kättä pidemmäksi. Sellaiseksi sopii köysi, riuku, oksa tai oma takki.4. Lähesty pelastettavaa vahvan jään suunnasta eli siitä suunnasta, josta pudonnut on tullut. Konttaa ja ryömi viimeiset metrit. Auttaessasi levitä painon tasaamiseksi jalkasi.5. Auta autettavaa hakeutumaan nopeasti lämpimään tai toimita autettu jatkohoitoon.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic