Kanta-Häme

Jos osaa tuhlata, osaa myös sijoittaa

Oikein sijoittamista ei ole ison talon ostaminen eikä kouluttautuminen matalapalkka-alalle. Sijoittamista ei opi hetkessä. Mutta sitä voi oppia kuka vain, sanovat naisten sijoitusoppaan kirjoittajat, taloustoimittajat Ninni Myllyoja ja Emilia Kullas, jotka vastaavat yleisimpiin luuloihin.
 
 

1 – Työnteolla ei rikastu.

Ninni Myllyoja:  Jos ei voita lotossa tai peri, on kolmas vaihtoehto tehdä töitä. Moni on rikastunut työnteolla, jopa Björn Wahlroos. Mutta kannattaa katsoa, mitä työtä tekee.
 
Suomalaiset karsastavat urasuunnittelua. Ammatinvalinta on ensimmäinen ja tärkein valinta. Tyttöjen pitäisi opiskella enemmän luonnontieteitä. Jostain kumpuaa ajatus, että tytöt opiskelevat hoiva-ammatteihin ja pojat lukevat luonnontieteitä.
 
Hoiva-alaltakin löytyy yrityksiään myyneitä miljonäärejä, jotka ovat aloittaneet sairaanhoitajina. Moni yrittäjä tienaa hyvin.
 
 

2 – Naisen euro on 80 senttiä. Siitä naiset voivat syyttää itseään.

Osittain näin on. Naiset valitsevat aloja, joilla tienaa vähemmän kuin perinteisillä miehisillä aloilla. Vastavalmistuneet nuoret naiset pyytävät nuoria miehiä pienempää aloituspalkkaa. 
 
Pitkät hoitovapaat pitävät naiset poissa työpaikoilta niinä vuosina, jolloin uralla kannattaisi yrittää edetä. Pienempi palkka työvuosina tietää selvästi pienempää eläkettä, ja naiset vielä elävätkin miehiä pitempään!

 

3 – Kannattaa ostaa oma asunto. Se on sijoitus, jossa arvo pysyy.

Kannattaa miettiä mistä ja minkä kokoisen kodin hankkii. Omakotitalo muuttotappiokunnasta ei ole koskaan sijoitus. 
 
Sijoitus kodista tulee vasta sitten, kun se on myyty. Koska kotiin liittyy tunteita, ihmiset arvioivat hinnan yleensä yläkanttiin. 
 
Mitä isompi ja kalliimpi asunto, sitä pitempi myyntiaika. Ei ole järkeä ostaa 150 neliön kartanoa, josta joutuu luopumaan. Luksusasunnot eivät mene edes kaupaksi. Arvon säilyttämiseksi asunnosta on pidettävä huolta. Remontit eivät kuitenkaan välttämättä nosta myyntihintaa.

 
 

4 – Perintörahoista saa turvaa vanhuuden varalle.

Moni perii, mutta kaikki eivät peri kivitaloa Helsingistä tai miljoonien eurojen osakesalkkua. Parempi olisi antaa vanhempiensa käyttää rahansa itseensä ja pitää itse huolta omasta vanhuudenturvastaan säästämällä ja sijoittamalla. 
 
Vielä 1980-luvulla eläkkeelle jäävät nauttivat eläkkeistään alle kymmenen vuotta. Nyt eläkkeellä ollaan yli 22 vuotta. Se on pitkä aika elää pienillä tuloilla.
 
Eläkeläisten kasvaneet kulutusluotto-ongelmat kertovat myös siitä, ettei menoja ole osattu pienentää tulojen mukaisiksi. Suurimmalla osalla eläkeläisistä velkaantumisen syynä on se, että he haluavat auttaa lapsiaan.

 
 

5 – Sijoittaminen on liian vaikeaa. Pankkitilillä raha pysyy turvassa.

 
Tilillä rahan arvo laskee, koska inflaatio syö sitä. Tilillä raha ei ole sen paremmassa turvassa kuin muuallakaan. Ei sijoittaminen vaikeaa ole. Sitä pitää vain opiskella. Köyhälläkin on mahdollisuus rikastua sijoittamalla. 
 
Raha ei ole mikään paha asia. Se tuo turvaa. Jokainen, joka osaa tuhlata, osaa myös sijoittaa. Aloittaa voi pienelläkin summalla, esimerkiksi 15 eurolla.