Kanta-Häme Hattula

Jos Parolan lukio jatkaa, pitää löytää muita säästökeinoja, muistuttaa Hattulan kunnanjohtaja

Jos lukio jatkaa, tilalle on kaivettava muita keinoja.
Kunnanjohtaja Katariina Koivisto korostaa, että talouden tasapainottaminen on kokonaisuus. Jos jotain jätetään pois, tilalle on löydettävä muuta säästöä. Kuvaaja: Riku Hasari

Asioilla on yleensä kaksi puolta. Tästä muistuttaa Hattulan kunnanjohtaja Katariina Koivisto.

Kyse on Parolan lukion lakkautusuhasta. Se on yksi talouden tasapainottamistoimikunnan esittämistä toimista. Odotetusti se on saanut niin suuren huomion, että muista toimista ei ole syntynyt yleistä keskustelua.

Koivisto huomauttaa, että luottamushenkilöistä ja viranhaltijoista koostuva toimikunta kävi läpi Hattulan palvelut hyvin laajasti.

– Lähdettiin siitä, että toimialajohtajat ja minä tuomme esille kaiken mahdollisen. Mikään ei ollut tabu. Esityksistä kartoitettiin niiden tuottamat säästöt, mutta rinnalla tehtiin myös vaikutusten ja riskien arviointi.

Esimerkiksi vanhustenhuoltoon esillä olleissa säästöissä riskit koettiin niin suuriksi, että ne putosivat pois listalta.

Lisää aiheesta: Parolan lukio vaakalaudalla – Hattulan kuntaan esitetään paljon muitakin säästötoimia

 

Nyt laadittu esitys ei ole ensimmäinen talouskuuri Hattulassa, vaan edellinen ohjelma tehtiin vuosille 2013–2016. Talous saatiin kääntymään positiiviseksi.

– Silloin käytettiin kaikki helpot keinot, nyt niitä ei ole jäljellä.

Vuosina 2015-2018 Hattulan menot ovat kasvaneet 3,6 miljoonalla eurolla. Samaan aikaan valtionosuudet ovat supistuneet, esimerkiksi 2017–2018 noin 330 000 eurolla.

– Meillä on isot lainat tehdyistä investoinneista ja paljon korjausvelkaa. Monet palveluista on jo nyt hoidettu hyvin edullisesti. Lisäksi ikäluokat pienenevät.

Monien kuntien tapaan myös Hattulan yllättivät viime vuoden lopulla tulleet uudet arviot verotulokehityksestä. Aikaisempiin ennusteisiin tuli viime vuodelle miinusta 300 000 euroa.

 

Valtuusto keskusteli 0,25 prosenttiyksikön veronkorotuksesta, mutta se kaatui äänestyksessä. Tuolloin sovittiin uudesta tasapainottamisohjelmasta.

– Vaikka tekisimme kaikki esitetyt tasapainottamistoimet, veronkorotus voi silti tulla ajankohtaiseksi syksyllä. Jos taas lukiosta päätetään pitää kiinni, korotus nousee varmasti esille.

Koivisto ei suostu listaamaan, millaisiin muihin säästöihin jouduttaisiin, jos lukio jatkaa. Kyse on noin 350 000 eurosta vuodessa ja yläkoulun tilojen investoinnista. Hän korostaa, että tasapainotusohjelma on kokonaisuus.

– Tuolloin joudumme avaamaan paketin uudestaan. Ongelmana on, että monien ehdotettujen säästöjen riskit ovat suuret.

 

Lukion lakkauttamisella on ainakin imagoriski.

– Haluaisimme tietenkin pitää lukion, mutta tärkeämpää on silti taata lakisääteiset palvelut kuten varhaiskasvatus ja perusopetus. Osa lukiolaisista opiskelee jo nyt muualla, samoin ammattiopistossa olevat eli noin puolet ikäluokasta. Matkaa Hämeenlinnaan ei pidetty ylivoimaisena yli 16-vuotiaille.

Lisäksi lukioratkaisun puolesta puhuu se, että tällöin sen tiloja voitaisiin hyödyntää yläkoulun tiloina. Sille on ollut suunnitteilla uudisrakennus.

– Lukion tilat eivät ihan riitä, mutta paljon vähemmällä uudisrakentamisella päästäisiin.

Hattula tavoittelee noin 1,5 miljoonan euron vuosisäästöjä, jotta nenä pysyisi pinnalla. Viime vuoden tilinpäätöksestä on tulossa tappiollinen. Tappion määrä ei ole vielä täysin selvillä.

Lukion ohella muita keinoja ovat mm. henkilöstön palkattomat vapaat, yksityisen päiväkodin löytäminen Hattulaan sekä perheasiainneuvottelukeskuksen ja ympäristöviranomaisen palvelujen tuottaminen itse.

Yksityisteiden valaistus siirtyy hoitokunnille ja avustuksia nipistetään.

Odottaako Hattulaa siis kuntaliitos tätä menoa?

– Siitä ei ole kysymys. Meillä on edelleen vahva tase, reilut 5 miljoonaa ylijäämää. On vastuullista ryhtyä tasapainottamaan, kun ei olla vielä suossa. Rakenteet pitää hioa sellaisiksi, että pystymme tarjoamaan kuntalaisille peruspalvelut. HÄSA