Kanta-Häme

Jos sais kerran kirjaston portaissa

Hämeenlinnan pääkirjaston portaikko on sytyttävä paikka. Hämeen Sanomien viimekesäinen seksitutkimus paljasti muun muassa sen, että täkäläiset haaveilevat lemmestä kirjaston rappusissa.

Tähänhän täytyy tarttua, tuumasivat kirjailijat Seija Vilén ja Hanna van der Steen teekupposen äärellä.

Tuloksena on kirjallisuustapahtuma Erotiikkarappuset, joka järjestetään ensi perjantaina pääkirjastossa. Ei kuitenkaan ihmeellisissä portaissa, vaan musiikkisalissa.

Kirjasto on koulutuspäivän vuoksi perjantaina avoinna poikkeuksellisesti vain viiteen, mutta ovet tapahtumiin aukenevat tästä huolimatta.

Heti viideltä alkaa Seija Vilénin vetämä työpaja, jossa rakennellaan leikkimielellä eroottisia tekstejä, ja kello kuudelta on vuorossa varsinainen tapahtuma, jossa kirjailijat ja kirjallisuusihmiset lukevat katkelmia eroottisista teksteistä.

Myös pajan tuotoksia saatetaan kuulla.

Jotkut olleet hämmentyneitä

Hihityttääkö? Tuntuuko, että tässä on nyt jotain vähän tuhmaa? Tekeekö mieli sanoa, että ”tuollaista kirjastossa!”?

– Meillä on kirjallisuudessa vahva koivuklapiperinne, Vilén sanoo.

Hän on huomannut, että Suomessa ujostellaan aistillisia tekstejä, etenkin jos tyyli on koukeroista.

– Jotkut ovat olleet hämmentyneitä tästä tapahtumasta, vaikka erotiikka on yhtä inhimillinen asia kuin vaikkapa syöminen. Tapahtumasta ei ole tulossa pornoilta.

Vilén huomauttaa, ettei eroottisuus välttämättä tarkoita suoraviivaisuutta.

– Erotiikka voi olla läsnä tuoksuissa tai väreissä.

Hän lukee perjantaina otteita tuoreesta romaanistaan Pohjan akka. Myyttinen Kalevalan maailma on siinä läsnä.

– Nykylukija ei välttämättä erota Kalevalan eroottisia viittauksia, mutta se on kansanrunoissa läsnä samaan tapaan kuin vaikka intialaisissa tarinoissa ja lauluissa: esimerkiksi lapset voivat kuulla verhotut viittaukset satuina. Tarinoita on kuitenkin esitetty kaikenikäisille.

Keräännytään nuotion ääreen

Kirjallisuustapahtumissa eroottista teemaa ei juuri näe.

Esimerkiksi hämeenlinnalaisessa kirjallisuustapahtumassa Kirjan ajassa tapetilla ovat vuosien mittaan olleet muun muassa dekkarit ja romantiikka, mutta erotiikasta ei ole ainakaan toistaiseksi keskusteltu.

– Erotiikasta kirjallisuudessa saisi puhua enemmänkin. Jotkut olettavat automaattisesti, että se on härskiä tai rumaa, tai että eroottinen kirjallisuus olisi hömppää, Vilén pohtii.

Hän on kaavaillut muiden paikkakuntien kirjailijoiden kanssa, että Erotiikkarappusia voisi mainiosti kierrättää vaikkapa Tampereen Metsoon.

– Kirjallisuustapahtumat ovat jatkoa tarinankerronnan perinteelle. Ihmiset ovat ammoisista ajoista lähtien kerääntyneet nuotion äärelle kuulemaan kertomuksia.

Perjantaina tarinoivat muiden muassa Tiina Raevaara, Anu Holopainen, Hanna van der Steen, Päivi Haanpää ja Kari Välimäki.

Seija Vilén on ”lähes hämeenlinnalainen” kirjailija: hän asuu Espoossa, mutta työskentelee osan viikosta Hämeenlinnassa. Kaksi romaania julkaissut kirjailija on päivätyökseen sairaanhoitaja. (HäSa)

Erotiikkarappuset-kirjallisuustapahtuma Hämeenlinnan pääkirjaston Musiikkisalissa perjantaina 9.11. kello 18. Esiintymässä kirjallisuusväkeä ja intialainen tanssiryhmä. Kello 17 alkaa kaikille avoin Rakenna eroottinen runo -työpaja. Mukana järjestämässä ovat olleet kirjasto ja Hämeen taidetoimikunta.

Päivän lehti

2.4.2020