Kanta-Häme

"Jos tämä kone naksahtaa, olemme sokeita"

Liikennevalojen ohjausjärjestelmä on saamassa kauan kaivatun päivityksen.

Nykyinen liikennevalojärjestelmä on ehtinyt jo teini-ikään. Viime vuodet kaupungin liikennevaloja on käytetty ja valvottu ohjelmistolla, joka pyörii sellaisella Windows-käyttöjärjestelmällä, jota edes Microsoft ei enää tue.

Lopputuloksena on ollut, että valojen ohjausjärjestelmä on ollut yhden Linnan Infran toimiston työhuoneen nurkassa sijaitsevan vanhan tietokoneen varassa. Linnan Infran kunnossapitomestari Aleksi Koivuniemi tiivistää riskin.

– Jos tämä kone naksahtaa, olemme kaikki sokeita, hän sanoo.

Uudet ohjelmistot lienevät siis paikallaan.

Kaupungin yhdyskuntalautakunta on varannut ensi vuoden investointiohjelmaan 150 000 euroa uutta ohjelmistoa varten. Hankintaa ei ole vielä kilpailutettu.

Liikennesuunnittelija Hannu Sainion myöntää, että järjestelmä on tullut tiensä päähän.

– Se on aika epävarma, hän sanoo.

Sinänsä järjestelmän uusiminen ei näy autoilijoille, mutta valojärjestelmän uusimisen avulla kaupunki pystyy muun muassa keräämään nykyistä paremmin vikatietoja valojen toiminnasta.

Kaupunki on vuosien aikana hiljalleen myös uusinut risteysten kojeita, jotka vaikuttavat risteyksissä valojen toimivuuteen.

Tilaajajohtaja Päivi Saloranta haluaisi laatia tulevan vuoden aikana suunnitelman sille, miten liikennevaloja aiotaan kehittää.

– Näkisin tämän välttämättömäksi nyt, kun ohjelmistoakin uusitaan, sanoo Saloranta.

Liikennevalojen lisäksi kaupunki suunnittelee pyöräreittien kunnostamista. Ensi vuonna aiotaan parantaa reunakiveyksiä ja teiden pintoja.

Liikennesuunnittelija Minna Aakkulan mukaan kaupunki aikoo myös julkaista pyöräilyreittikalenterin. HäSa