Kanta-Häme

Jos välität, et välitä!

– Vastuu on aina täysi-ikäisellä ja alkoholin ostaminen alaikäiselle on aina rikos, vanhempi konstaapeli Pekka Laitinen Hämeenlinnan poliisista painottaa.
 
Älä välitä -kampanjan tavoitteena on herätellä alkoholia alaikäisille välittäviä aikuisia, nuorten vanhempia ja täysi-ikäisiä nuoria tunnistamaan oman toimintansa haitallisuus alaikäisen terveydelle ja turvallisuudelle. 
 
Hämeenlinnassa järjestetään kuluvalla viikolla Älä välitä -kampanja, joka on osa valtakunnallista kevään kampanjointia. Paikallisista vähittäismyymälöistä kampanjassa mukana ovat Prisma (Tiiriö), Citymarket (Tiiriö), K-Supermarketit Turenki, Hätilä, Hattula ja Jukola sekä S-marketit Hätilä, Idänpää, Hattula ja Jukola.
 
Koulutuskeskus Tavastia on osaltaan mukana viikon kampanjajärjestelyissä. Älä välitä -teemapäivä järjestettiin maanantaina.
 
– Tavastiassa on sekä ala- että täysi-ikäisiä opiskelijoita. Tässä ympäristössä täysi-ikäisen vastuu korostuu, sillä aina ei ole helppo sanoa luokkakaverille, etten hae sinulle alkoholia, päihdetyöntekijäksi opiskeleva Heidi Kihlamo selvittää.
 
– Alaikäinen nuori ei usein ymmärrä, mitä vaikutuksia alkoholilla on ja kuinka paljon hän voi edes nauttia sitä. Sen vuoksi nuorista kannattaa välittää jo heidän turvallisuutensa vuoksi, ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Niina Nieminen Hämeenlinnan A-klinikkasäätiöstä toteaa.
 
Kampanjan paikalliset toteuttajatahot haluavat nostaa esille vähittäismyynnin ja lähiyhteisön mahdollisuudet puuttua yhteistyössä alkoholin välittämiseen alaikäisille.
 
– Kaupan kassalla on käytännössä hyvin hankala arvioida, hankkiiko aikuinen olutta alaikäiselle vai omaan käyttöön, kauppias Satu Saarinen Turengin K-Supermarketista myöntää.
 
– Tämänkin vuoksi kaikkien täysi-ikäisten pitää kantaa vastuunsa.
 
Kaupan kassat tarkastavat nykyisin kaikkien nuorten henkilöllisyyden ennen alkoholin tai tupakan myyntiä. Ainakin heidän pitäisi näin tehdä.
 
– Olemme tarkkana, se on kaikkien etu. Kaikista henkilöllisyyden tarkastuksista tulee myös merkintä kassajärjestelmään, Satu Saarinen kertoo. 

Kovat sakot

Hämeenlinnan alueella päivittäismyynnin valvontaa poliisin osalta johtava vanhempi konstaapeli Pekka Laitinen sanoo alaikäisille välittäviä jäävän kiinni säännöllisesti, mutta resurssit eivät riitä tiiviiseen seurantaan.
 
Vappu, koulujen päättymis- ja alkamispäivät, juhannus ja syyslomat ovat tiukemmin kontrollin aikaa.
 
– Mutta valvomme ympäri vuoden, Laitinen muistuttaa.
 
Alkoholin välittäminen alaikäisille on lainsäätäjän mielestä melko kova rikos.
 
– Välittäjä vähimmillään 15 päiväsakko, rankimmillaan 40 päiväsakkoa. Liikenteessä vastaavia rangaistuksia ylinopeudesta saa vasta sitten, kun ajokortin menetys tulee harkintaan, Laitinen selvittää.
 
Laitinen painottaa rangaistusta tärkeämpänä asiana juuri aikuisen vastuullisuutta.
 
– Pahimmillaan välittäjinä ovat nuoren omat vanhemmat.
 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic