Kanta-Häme

"Jostain pitää luopua"

Jouko Tuomola on huolissaan. Hänellä on juuri hoidossa kuusi lastenlasta, ja nuorisotyöttömyys jyllää. Valtiot velkaantuvat, kunnat velkaantuvat, eikä taloudessa näy juurikaan valoa.

– Taantuma tulee olemaan pitkä, sillä ongelmat ovat syvällä. Meidän pitää pystyä luopumaan jostakin. Sama meininki ei voi enää jatkua, Tuomola sanoo.

Viimeiset neljä vuotta Tuomola luotsasi Hattulan kuntaa kunnanhallituksen puheenjohtajana (kok.). Sitä ennen hän teki pitkän pankkiuran.

Tuomola sanoo, että neljän vuoden poliitikon ura avasi silmiä. Kunnilla on moninaisia lakisääteisiä tehtäviä, eikä talouttakaan korjata hetkessä.

– On eletty yli varojen, ja nyt olemme vedenjakajalla, miten pääsemme tasapainoon.

Niin, miten tasapaino sitten löydetään?

Siihen Tuomola ei osaa vastata. Sen hän kuitenkin tietää, että yritysten johtaminen on aivan toisenlaista kuin kuntien ja kaupunkien.

– Demokratia on hyvä järjestelmä silloin, kun jaetaan hyvää. Kun pitää karsia, demokratia on kankea. Yleensä vasta kriisissä pystytään toimimaan ja todella tekemään päätöksiä.

Tuomola näkeekin, että ehkä enemmän pitäisi ottaa opiksi yritysmaailmasta. Esimerkiksi valtion ylimmät päättäjät ovat kaikki teiniliiton kasvatteja.

– Harva on ollut oikeissa töissä. Kyllä se näkyy. Työkokemus tuo perspektiiviä. Se näkyy hyvin muun muassa sote-ratkaisussa, joka on mennyt täysin mönkään.

Itsenäinen Hattula

Tuomola seuraa edelleen aktiivisesti kotiseutunsa asioita. Hän näkee Hattulan itsenäisenä kuntana, jonka pitäisi tehdä tiivistä seutuyhteistyötä. Tuomolan mielestä seutuyhteistyötä rasittavat vanhat kaunat.

– Tuntuu, että liitoskunnilla on vielä jotain hampaankolossa.

– Pankkimaailmassa opin, että viisaus ei asu kaukana, vaan se on tässä ihan lähellä. Sitä pitäisi kuntapäätöksenteossakin huomioida.

Mufan mussukat

Mutta palataan 12 lastenlapseen. Heistä 6–8 kerrallaan viettää kesää mufan luona Vanajanveden rannalla. Mufaksi Tuomolaa kutsutaan siksi, että hänen vaimonsa on ruotsinkielinen. Tuomolan kaksi tytärtä kävivät myös ruotsinkielisen koulun ja kotona puhutaan ruotsia, suomea ja englantia.

– Se on hienoa. Aikoinaan, kun lähdin maalaispoikana Helsinkiin, ymmärsin, että kielitaito avaa monia ovia. Lapsenlapsetkin ovat löytäneet jo 16-vuotiaina töitä, kun osaavat kieliä.

Mufana Tuomola tekee kaikenlaista lasten kanssa. Hän vie lapsia luontoon, tekee puutöitä ja arvostaa sitä, että lapset oppivat tekemään töitä.

– Olemme kyllä vaimon kanssa tiukkoja lasten kanssa. Ei siitä muuten mitään tulisi noin ison lauman kanssa, kun teinit valvoisivat ja pienimmät heräävät aikaisin. Siinähän me olisimme jo happiteltassa. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic