fbpx
Kanta-Häme

Jouco takoo maltillista kasvua

Hämeenlinnalainen pakkausalan tukkuliike Jouco oy on menestyvä yritys. Kauppalehti luokitteli sen viime vuosikymmenellä yhdeksi Kanta-Hämeen ja koko Suomen parhaista yrityksistä. Yritys palkittiin Kanta-Hämeen vahvimpana yrityksenä vuonna 2011, ja sillä on ollut paras AAA-luottoluokitus viimeiset 16 vuotta.

– Viime vuonna liikevaihtomme ylitti ensimmäisen kerran neljä miljoonaa euroa. Tänä vuonna yllämme suurin piirtein samaan tulokseen, sanoo Hämeenlinnan vuoden yrittäjänä perjantaina palkittu toimitusjohtaja Kimmo Vuoksio.

Koko olemassaolonsa ajan vuodesta 1987 lähtien Jouco on takonut maltillista kasvua, joskin muutamia notkahduksia mahtuu myös väliin.

Vuoksio selittää hyvää menestystä kovalla työllä, pitkäaikaisilla kumppanuuksilla niin päämiesten kuin asiakkaiden suuntaan sekä osaavalla, yritykseen sitoutuneella henkilöstöllä. Toimitusjohtajan lisäksi perheyrityksellä on viisi työntekijää.

– Meillä on hyvät hankintakanavat. Joustavuus on yksi valttejamme. Moreenissa sijaitsevalta varastoltamme toimitamme pakkaustuotteita myös pienissä erissä.

Jouco markkinoi muovi-, lasi- ja metallipakkauksia, pakkausten sulkimia sekä erilaisia suihke- ja annostelupumppuja. Tuotteet yritys hankkii useilta johtavilta koti- ja ulkomaisilta valmistajilta. Näistä suurin osa toimii Euroopan talousalueella.

Kysyntää riittää

Joucon merkittävimmät asiakkaat ovat kosmetiikka-, luontaistuote-, ravintolisä-, elintarvike- ja kemikaalialan yrityksiä. Asiakasrekisterissä on noin 2 000 yritystä, joista aktiivisia asiakkaita Vuoksion mukaan on noin 1 500.

– Pakkauksilla on aina kysyntää taloudellisista suhdanteista huolimatta. Ihmiset ovat tottuneet siihen, että tuotteet hankitaan valmiissa pakkauksissa.

Joucon asiakkaista noin 40 suurinta yritystä tuovat 80 prosenttia liikevaihdosta. Tuotenimikkeitä on noin tuhat.

– Jos koko varasto kerralla tyhjennettäisiin, siitä koostuisi noin 30 täyttä rekkaa, Vuoksio kuvailee.

Vientiä Joucolla on Pohjoismaihin ja Baltian maihin, lähinnä Viroon. Vastaavasti Virosta tulee muun muassa lasituotteita Moreenin varastoon.

Isältä pojille

Joucon perusti Kimmo Vuoksion isä Jouko Vuoksio, joka on vankan kokemuksen omaava pakkausalan ammattilainen. Sukupolvenvaihdos yrityksessä toteutettiin vuonna 2010. Jouko Vuoksio on edelleen yrityksen hallituksen puheenjohtaja ja hänen poikansa Kimmo ja Ismo Vuoksio omistavat yrityksen.

Kimmo Vuoksio on entinen hävittäjälentäjä, joka siirtyi ilmavoimien esikunnan majurin tehtävistä perheyrityksen ohjaimiin. Kaupallista kokemusta hän hankki osallistuessaan muun muassa Hornet-kauppojen jälkihoitoon.

– Finnairin tarjoamat työpaikat eivät kiinnostaneet, kun kerran oli lentänyt Migeillä ja Hawkeilla. Niiden jälkeen matkustajakoneen puikoissa tuntuu kuin sähköhellalla lentäisi. (HäSa)

Menot