Kanta-Häme

Jouhittaminen sujuu jouhevasti

Irlantilaista musiikkia soittavan Ants in the Pants -duon Lasse Suurkari ja Ilona Alaleppilampi ovat vuokranneet työhuoneen Harvialan kartanon konttorirakennuksesta. Pariskunta on käynnistellyt pienimuotoista yritystoimintaa jouhittamalla viulun jousia. Jousella eli rokalla on suuri vaikutus viulun sointiin sekä soittomukavuuteen.
 
– Tässä on 17 vuotta tehty keikkaa ja koska Ilonalla on hyvin voimakas soittotyyli, roka on vaatinut jouhituksen kolme kertaa vuodessa, Suurkari kertoo.
 
– Sitä varten on sitten jouduttu matkustelemaan Tampereelle, Helsinkiin tai Turkuun. Joskus asia on huomattu viime tipassa ja siinähän sitten riittääkin probleemaa.
 
Muusikot juttelivat murheistaan tervakoskelaislähtöiselle soitinrakentajalle Jukka Mäkelälle, joka muitta mutkitta lupasi opettaa heille jouhittamisen jalon taidon.
 
– Suuntasimme toivioretkelle Petäjäveden Kintaudelle, jossa vietimme hauskan viikonlopun asian parissa. Koska täällä meidän kotiseudullamme ei tällaista palvelua löydy, ajattelimme ryhtyä sitä tarjoamaan.
 
– Muutamia tilaustöitä on ehditty tehdä ja eletään jonkinlaista kisällivaihetta. Toimimme nimellä Turenki Violins ja katsotaan, mitä kaikkea tässä vielä keksitään.
 
Raatoja maailmalta
Jousien jouhet ovat lähes poikkeuksetta peräisin hevosen hännästä ja arvostuimmat raaka-aineet tulevat Mongoliasta.
 
– Yleensä hännät ovat peräisin oreilta, koska tammat pissaavat hännälleen. Jotkut kyllä tykkäävät siitäkin efektistä, Suurkari muotoilee.
 
– Jouhittamisessa kärsivällisyys on tärkeää, koska maailmalta tulevat jouset saattavat olla missä kunnossa tahansa. Olen tilannut Euroopasta jousenraatoja, joita laittelemme täällä kuntoon.
Kulahtaneesta saadaan vielä ihan kunnollinen ja kieroutunut jousi voidaan aika usein lämmittämällä elvyttää.
 
Työ on luonteeltaan yksinkertaista, mutta aikaa vievää ja huolellisuutta vaativaa. Jouhia kastellaan, kammataan ja lämmitetään.
 
– Jouhittamisen hintaa on vaikea sanoa, koska se riippuu niin paljon tilanteesta, mutta 40 eurosta ylöspäin lähdetään.
 
Aarteita ullakoilta
Suurkari kertoo käyneensä lapsena viulutunneillla, mutta valitsi sitten teininä soittimekseen hiukan seksikkäämpänä pitämänsä kitaran. Nyt hän on alkanut taas kiinnostua viuluista.
 
– Jouhittamisen ohessa olen alkanut kunnostaa vanhoja viuluja, joita on löytynyt ihmisten vinteistä. Viuluhan koostuu purettavista osista, joten jos vain laatikko on ehjä, niin soittimesta voi saada vielä ihan kelpo pelin.
 
– Ullakolta löytyviä otan lahjoituksena vastaan tai saatan hyvästä yksilöstä jotain maksaakin. Tietenkin jos asiakas haluaa pitää viulun, voimme fiksata sen soittokuntoon. Mikäs sen mukavampaa, jos suvun perintökalu saa taas jonkun käsissä ihan uuden elämän.
 
turenkiviolins@gmail.com, puh. 045-862 5704

Päivän lehti

3.6.2020