Kanta-Häme Hämeenlinna

Jouluherkkua tarjotaan aiottua kauemmin, kun Hämeen linna juhlavalaistaan ja torille tehdään tekojäärata

Uuden Tulen ja jään joulu -tapahtuman ohjelma on jo hyvällä hahmolla.
Hämeenlinnan torin "yläkulmaan" rakennetaan väliaikainen tekojääkenttä, jossa voi luistella ilmaiseksi aina tammikuun loppuun saakka. Arkistokuva: Riku Hasari; kuvankäsittely: Soile Toivonen

Ensimmäinen Tulen ja jään joulu -tapahtuma tai tapahtumien ketju lupaa Hämeenlinnan keskustaan ja Hämeen linnalle paljon uusia elämyksiä.

Itsenäisyyspäivän tienoilla aletaan torille tehdä luistelukenttää. Kalle Tanhuanpää Hämeenlinnan Nuorkauppakamarista kertoo, että jää syntyy reilussa viikossa.

Kaltevalla torilla ei ole tarkoitus harrastaa alamäkiluistelua, vaan kentän pohja tasoitetaan hiekkapatjalla.

Kooltaan 20×40 -metrinen kenttä rakennetaan torin ”yläkulmaan” joka on lähellä kaupungintaloa. Jää on kaupunkilaisten ilmaisessa käytössä joulukuun puolivälistä tammikuun loppuun.

Kylmäkoneet ja muu tekniikka tilataan Icepro-yritykseltä. Kaupunki rahoittaa kentän rakentamisen, ylläpidon, valvonnan ja purun 35 000 eurolla.

Torille runsaasti ohjelmaa, jouluista myyntiä, ruokaa ja juomaa

Tori jaetaan neljään alueeseen: jää, torilavan seutu, joulutori myyntikojuineen sekä ruoan ja juoman alue.

Torin runsas ohjelma täsmentyy vielä. Nuorkauppakamari ja Kaupunkikeskustayhdistys koordinoivat ohjelmaa ainakin joulunalusviikonloppuihin.

Joulutorin avausviikonloppuun 14.-15. joulukuuta on luvassa tanssiesitys, joulupukki,  kuorolaulua, ritarikiekko-ottelu sekä tulen ja jään taistelunäytös.

Päätöspäivänä sunnuntaina 22. joulukuuta nähdään taitoluistelushow. Kirkon Kauneimpien joululaulujen lisäksi Hämeenlinnan seurakunta järjestää luistelukentällä ohjelmaa.

Sunnuntai-iltaan kehitellään myös hienoa loppushow´ta. Tuolloin tapahtuman nimessä oleva tulikin päässee esiin.

Linnan lisäksi erikoisvalaistusta myös torin ympäristöön

Torille ja sen ympäristöön suunnitellaan erikoisvalaistusta. Näyttävä tulee myös Hämeen linna erikoisvalaistuksesta. Valot syttyvät 14. joulukuuta ja sammuvat vasta toisena joulupäivänä 26. joulukuuta.

Vuosi sitten linna valaistiin vain kahdeksi päiväksi, Tuomaan markkinoiden ajaksi. Markkinat ovat nytkin, tapahtuman avausviikonloppuna.

Linnassa järjestetään myös kahtena perjantaina ohjelmalliset, maksulliset illalliset.

Viime joulun alla linna valaistiin vain viikonlopuksi. Sekin houkutteli Tuomaan markkinoille pari tuhatta ihmistä enemmän kuin normaalisti. Kuva: Tommi Uusi-Kilponen
Viime joulun alla linna valaistiin vain viikonlopuksi. Sekin houkutteli Tuomaan markkinoille pari tuhatta ihmistä enemmän kuin normaalisti. Kuva: Tommi Uusi-Kilponen

Tavoitteena vuosittainen tapahtuma, joka vetää matkailijoita

Tapahtuma pannaan pystyyn vapaaehtoisvoimin, muistuttaa Karoliina Frank, joka on ollut järjestelyissä mukana senkin jälkeen, kun jätti yrityskiireidensä vuoksi Elinvoimaa Hämeeseen ry:n puheenjohtajuuden.

– Jatkossa täytyy löytyä ”vakavammin otettava” organisoimisen tapa. Nyt istutamme siementä vuosien saatossa kasvavalle tapahtumalle, Frank sanoo.

Yhtenä tarkoituksena on saada elinvoimaa yrityksille, jotka hyötyvät lisääntyvästä matkailijamäärästä.

– Toivomme, että ihmiset innostuisivat ja löytäisivät tämän tapahtuman ja kutsuisivat tänne muualla asuvia ystäviään ja tuttaviaan. Tämä on tarkoitettu kaikille suomalaisille.

Frank kannustaa myös ravintoloita ja muita yrityksiä hyödyntämään tapahtumaa muun muassa aukioloaikoja muuttamalla.

Muualta tulevia vierailijoita halutaan palvella myös niin, että tapahtuman nettisivuille kootaan joulunajan tapahtumia koko Kanta-Hämeestä. Viime vuonna maakunnassa järjestettiin kolmisen sataa joulutapahtumaa.HÄSA

Lue myös: Joulukuussa nähdään, kuinka torille syntyy luistelurata (1.3.2019)

Lue myös: Katso video: Hämeen linna loistaa täydessä valaistuksessa (15.12.2018)

Päivän lehti

28.1.2020