Kanta-Häme

Joulukinkut eivät lopu kaupoista

 

Elokuun puolivälissä reviteltiin lööppejä siitä, että tänä jouluna possua ei riitä kaikkien suomalaisten joulupöytiin. Tiiriön Prismassa ei kuitenkaan joulukinkkujen puutteesta ole tietoakaan.
 
– Kinkkujen loppumisesta ei näytä olevan mitään vaaraa ja tästä asiastra puhuminen taitaa olla semmoinen perinteinen kesäjuttu, päivittäistavaran myyntipäällikkö Juha Korkatti arvelee.
 
– Kinkut on tilattu jo keväällä ja saamme niin pakastettua kuin tuorettakin kinkkua aivan normaalit määrät. Kukaan ei ole ilmoittanut, ettei pystyisi toimittamaan tilauksia.
 
Prismassa riittää Korkatin mukaan myös luomuversioita kaikille halukkaille ja tanskalaistakin kinkkua on saatavilla. Ulkomaisen kinkun edullisuus ei kotimaiseen nähden ole ainakaan tällä hetkellä merkittävä, sillä hintaero on vain 10 senttiä kilolta.
 
– Aina joulun alla tulee toivottua, että pakastekinkun ostajat olisivat tarpeeksi ajoissa liikkeellä, Korkatti sanoo.
 
– Joskus käy niin, etteivät asiakkaat sulata kinkkua kunnolla ja työntävät sen jäisenä uuniin.
Sulatusaika riippuu tietenkin kinkun koosta, mutta yleisesti ottaen hyvä aika pakastekinkun hankkimiseen on vaikkapa viikkoa ennen paistamista.
 
Pakastettu kinkku pitää sulattaa jääkaapissa tai kylmiössä. Aikaa kuluu 1-3 vuorokautta kinkun koon ja sisälämpötilan mukaan. Juhlaruoka on valmis uuniin, kun lihapalan sisälämpötila on +10 astetta. 

Tuoreet tulossa

Tiiriön K-citymarketissakaan ei olla huolissaan kinkkujen riittävyydestä.
 
– Ei ole kyllä minkäänlaista pelkoa, palvelupäällikkö Reijo Erkkilä rauhoittelee.
 
– Ainahan tätä samaa lööppiä on kesän lopussa tarjottu ja vähän markkinointikikalta se vaikuttaa. Tilaukset jätetään jo toukokuussa, eikä mistään ongelmista ole kuulunut pihaustakaan.
 
K-citymarketissa ei ole tarjolla ulkomaista kinkkua. Suomen Gallupin hiljattain teettämän tutkimuksen mukaan 95 prosenttia suomalaista haluaa joulupöytäänsä kotimaista lihaa.
 
– Meillä on katsottu, ettei ulkomaiseen kinkkuun ole tarvetta, sillä kotimainen on niin haluttua ja voitti komeasti juuri jonkun lehden testeissäkin.
 
Valikoimasta löytyy isompaankin nälkään, mutta viime vuosina koteihin hankittujen kinkkujen koko on hieman pienentynyt.
 
– Jokainen saa varmasti haluamansa, mutta suosituin ostos on juhlakinkku siinä seitsemän kilon molemmin puolin. Ennenhän ostettiin kokonaista kinkkua, jossa oli potkat ja luut, mutta niiden menekki on vähentynyt.
 
– Tuoreiden kinkkujen markkinat alkavat meillä 14. joulukuuta. Silloin tulevat tuoreet lihat, joiden päiväys riittää jouluun.
 

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic