Kanta-Häme

Joulukirkot kutsuvat pyhinä

Joulukirkko on vuoden odotetuimpia ja kauneimpia kirkkotilaisuuksia. Jouluaattona, joulupäivänä ja tapaninpäivänä järjestetään Hämeenlinnan seurakunnissa yhteensä 40 jumalanpalvelusta tai hartautta.

Kirkkoon piti ennen vanhaan joulupäivänä lähteä aamuyöllä, koska perille piti ehtiä aamukuudeksi. Matka taittui hevosreessä vällyjen alla. Nykyään kirkkotilaisuuksia on aattona ja joulupäivänä jokaiselle suotuisaan aikaan. Joulukirkkoon ei tarvitse enää herätä aamuvarhaisella, mutta onpa Lammin kirkossa jouluaamun kirkko vielä aamuseitsemältäkin.

Lapsiperheille suunnitellut joulukirkot pidetään aattona Poltinahon seurakuntatalossa kello 14 ja Kalvolan kirkossa kello 15. Ruotsinkielinen aattohartaus on Hämeenlinnan kirkossa kello 16. Kauneimpia joululauluja lauletaan vielä tapaninpäivänä Rengon ja Vanajan kirkon sanajumalanpalveluksissa.

Joulun jumalanpalvelukset

Jouluaaton hartaudet ovat kirkkovuoden ehdottomasti suosituimmat kirkolliset tilaisuudet. Jouluaattona kirkossa käydään valmistautumassa jouluyön tuloon ja kuuntelemassa jouluevankeliumia. Luukkaan evankeliumin luvun 2 jakeet 1–20 kaikuvat silloin sadoissa kirkoissa ympäri Suomen.

Aattohartauksien lisäksi jouluyön kirkot ovat alkaneet yleistyä, ja niihin osallistuu jo noin sata tuhatta suomalaista vuosittain. Jouluyö on Kristuksen syntymisen yö. Seurakunta kuulee enkelin viestin: ”Tänään on teille syntynyt Vapahtaja.” Jouluyön enkelten messu on suuressa osassa kristikuntaa joulunvieton päätapahtuma.

Tilaa rauhoittua

Pastori Hanna-Leena Kevätsalo-Vuorio pitää kanttori Ismo Savimäen kanssa aattoyön kirkot kello 22 ja 24 Vanajan kirkossa.

– Olemme Ismon kanssa päättäneet painottaa musiikillisuutta ja eläytymistä pyhän jouluyön tunnelmaan ja merkitykseen. Meditatiivisessa saarnassa pappi ei sano kaikkea ääneen, vaan ihmisillä on tilaa rauhoittua ja kuulostella sitä, mitä jouluyö juuri itse kullekin merkitsee. Kello kymmenen yökirkossa laulaa Vanajan kamarikuoro ja keskiyön kirkossa Vanajan nuorisokuoro, Kevätsalo-Vuorio kertoo.

– On hyvin kaunista, että kirkoissamme on myös jouluyön tilaisuuksia. Minua puhuttelee hyvin paljon myös se, että jouluyön kirkkoihin tulee nuoria aikuisia – ihmisillä on kaipuu pyhän kokemiseen. Siinä missä aattohartaudet päivällä ovat kuin pieniä keitaita ihmisten muun oman aatonvieton lomassa, jouluyön kirkossa aistii voimakkaasti halun pysähtyä, hiljentyä ja viipyä joulun sydämessä, Kristuksen syntymän hetkessä, hän kuvailee.

Edelleen monet haluavat mennä kirkkoon perinteiseen tapaan juuri joulupäivänä. Jouluaamun jumalanpalvelus on paimenten messu, jossa kuljetaan paimenten kanssa Betlehemiin katsomaan vastasyntynyttä Jeesusta.

Toinen joulupäivä on omistettu Kristuksen todistajille ja ensimmäisen marttyyrin Stefanoksen muistolle.

Kaikki Hämeenlinnan seurakuntien kirkkotilaisuudet aattona, joulupäivänä ja tapaninpäivänä löytyvät seurakuntien yhteisiltä verkkosivuilta osoitteesta www.hämeenlinnanseurakunnat.fi/joulu (HäSa)