Kanta-Häme

Joulukransseja saa sittenkin ripustaa oveen

 

Pelastustoimi on ottanut Facebook-sivullaan kantaa tänään nousseeseen kohuun joulukranssien laittomuudesta rappukäytävissä. Pelastuslain mukaan rapussa ei saisi pitää mitään palavia tavroita, mutta pelastustoimen mukaan muun muassa joulukoristeet jäävät kiellon ulkopuolelle.
 
”Tässä on kyse pelastuslain 10 §:n soveltamisesta, jonka mukaan uloskäytävällä ei saa säilyttää tavaraa. Joulukranssit ja muut ovikoristeet eivät yleensä ole tuossa pykälässä tarkoitettuja tavaroita. ” Pelastustoimen edustaja kirjoitti Facebookissa.
 
Pelastuslain perusteluissa todetaan, että lakia tulkitaan vaihtelevasti, mutta että säilyttämisellä ei tarkoiteta tavanomaisia ilmoitustauluja, kynnysmattoja ja ovikoristeita. 
 
Yle uutisoi aiemmin torstaina, että joulukranssin ripustaminen kerrostaloasunnon oveen olisi laiton teko. 
 
Ylen haastatteleman Satakunnan pelastuslaitoksen valvontapäällikön Veli-Pekka Laaksosen mukaan rapussa roikkuvat kranssit voivat houkutella ilkivaltaan ja sitä kautta isoonkin katastrofiin.  Tahallaan sytytettyjä kransseja hän ei ole työssään kohdannut. Muita rappukäytävissä säilytetäviä tavaroita sen sijaan sytytetään usein ilkivaltaisesti tuleen. 
 
Hämeenlinnassakin on ilkivaltaisesti sytytetty rappukäytävään jätettyjä lastenvaunuja. Sankasti savuttava palo rapussa on vaarallinen koko talon asukkaille.
 
Vastuu kiinteistön paloturvallisuudesta kuuluu asukkaille itselleen sekä taloyhtiölle, valvontapäällikkö Laaksonen muistuttaa Ylen verkkosivuilla julkaistussa uutisessa. (HäSa)
 
 
Pelastustoimen Facebook-ryhmä: www.facebook.com/pelastustoimi
 

Päivän lehti

2.4.2020