fbpx
Kanta-Häme

Jouluksi kotiin

Kun ystäväperheen koti paloi perustuksia myöden, ja koko omaisuus meni tuhkana tuuleen, ei Tuire Lehtimäki voinut seurata ahdinkoa sivusta.

Hän päätti auttaa perhettä.

Nyt käynnissä on mittava avustushanke Jouluksi kotiin. Tarkoitus on kerätä varoja vakuutuskorvausten lisäksi, jotta perhe saa kodin palaneen tilalle.

Juhannuksen jälkeen maanantaina janakkalalaisperhe vietti kesäpäivää. Koko perhe oli ulkona, kun yhtäkkiä lieskat löivät keittiöstä. Palo levisi nopeasti koko taloon ja vanha rintamamiestalo paloi perustuksia myöden maan tasalle.

Perhe ei voinut kuin sivusta seurata koko omaisuuden tuhoutumista.

Tulipalo sai alkunsa hellalta.

Ainoa onni onnettomuudessa oli tuulen suunta, joka oli poispäin hevostallista. Se säilyi, kuten myös 100 vuotta vanha ulkorakennus.

Tulipalon jälkeen alkoi ulkorakennuksen tyhjennys. Siellä on kaksi huonetta, joissa perhe nyt asuu. Muutto muualle ei onnistu, sillä perheen äidin elanto on hevosissa.

Heti tulipalon jälkeen perhe sai apua: vaatteita ja jalkineita. He pääsivät normaalielämään kiinni.

Lehtimäki kuitenkin sanoo, ettei perhe voi pitkään asua kahden huoneen ulkorakennuksessa, jossa ei ole sisävessaa eikä peseytymismahdollisuuksia.

– Tällaisessa tilanteessa ei voi jäädä tumput suorana seisomaan, kun ystäväperheellä on kova hätä. Kun he kävivät meillä tulipalon jälkeen iltapalalla ja peseytymässä, lupasin heille, että he saavat uuden kodin, eikä lainataakka lisäänny.

Lehtimäki on itse yrittäjä ja tottunut siihen, että pitää olla aktiivinen saavuttaakseen asioita.

– Ryhdyimme selvittämään talopaketteja. Teijotalot oli ainoa, joka lupasi toimittaa kodin jouluksi. Vakuutuskorvaukset eivät kuitenkaan kata 81 neliön talon koko hintaa, joten siksi keräämme rahaa.

Perheellä ei ole mahdollisuutta ottaa lisää lainaa, koska hevostilaan on tehty investointeja lainavaroin. Lehtimäen mukaan ainoa vaihtoehto on kerätä hyväntekeväisyysvaroja.

Kuinka isosta summasta on kyse?

– Useammasta kymmenestätuhannesta eurosta.

Yksityisten henkilöiden auttaminen ei ole yksinkertaista, sillä laki kieltää varainhankinnan yksityisille ihmisille.

Tervakosken SPR:n kautta Lehtimäki on hakenut poliisilta poikkeuslupaa kerätäkseen varoja perheen auttamiseksi. Lupa myönnettiin viime viikolla. Rahaa saa kerätä Riihimäen, Lopen, Hausjärven, Janakkalan ja Hämeenlinnan alueella.

Lehtimäen mukaan varoja hankitaan ensi vuoden kalenterituotoilla, joulutapahtumalla ja yritykset voivat ostaa mainostilaa Jouluksi kotiin -facebook-sivulta.

Lehtimäki on törmännyt jo ihmettelyihin ja vitseihin, että kai perhe ostaa avustusrahoilla uuden auton.

– Kuka voi sanoa noin? Varat ohjataan suoraan uuden kodin kustannuksiin.

Rahavirtaa seurataan tarkasti. Käytössä on SPR:n tili, jonka kautta tilitykset tehdään ja talolaskut lähetetään suoraan SPR:lle. Avustettava perhe ei varoja näe.

Lehtimäki perää avustuskäytännöiltä joustavuutta.

– Kun on hätä, ei ole aikaa odotella pitkiä lupakäsittelyaikoja. Apua pitää pystyä antamaan heti. Yksityisten ihmisten auttamisen pitäisi olla yksinkertaisempaa kuin se nyt on. Byrokratia on ollut aikamoinen. HÄSA

Janakkalalainen perhe ei halua nimiään julkisuuteen.

AUTAFacebook: Koti palaneen tilalle. Sivu kertoo tapahtumista, joilla kerätään rahaa kuusihenkiselle perheelle, joka menetti kotinsa tulipalossa kesäkuussa 2015.

 

 

 

Menot