Kanta-Häme

Joulukukat koristellaan nyt sifongilla ja kimalteilla

 

Perinteiset joulukukat pitävät pintansa, mutta joulukukkamarkkinoilla on uusiakin trendejä: sesonkiin kuuluvat muun muassa kimalletut erikokoiset spraymaalatut mehikasvit, ja asetelmien koristeina käytetään nyt värikkäitä sifonkeja, kimalteita, roikkuvia koristeita sekä palloja. Jouluasetelmat ovat selkeän hillittyjä ja tyylikkäitä.
 
– Jouluruusu on trendikkäämpi juttu. Phalaenopsia orkidea eli perhoskämmekkä on myös suosittu joulukukka, vaikka sitä myydäänkin ympäri vuoden, sanoo yrittäjä, floristimestari Tuula Pohjalainen keskustalon Kukkakauppa Pionista.
 
Amaryllis eli ritarinkukka on joulukukista kaikkein suosituin. Hyasintti ja joulutähti jakavat mielipiteitä. Niillä on kuitenkin omat vankkumattomat kannattajansa. Atsalea ja tulilatva täydentävät joulukukkavalikoimaa. Väreistä valkoinen ja punainen ovat ehdottomat ykköset.
 
Jos kukan vie tuliaisiksi, kannattaa se pakata huolellisesti. Paketissa kukkaa ei tulisi säilyttää vuorokautta pidempään.
 
– Amaryllis tai orkidea on helppo viedä lahjaksi, jos ei tiedä vastaanottajan makumieltymyksistä, Pohjalainen suosittelee.
 
Kaikkein perinteisimmät
Joulutähti on joulukukkien kestosuosikki. Joulutähdestä on useita variaatioita niin värien kuin koonkin mukaan. Värivaihtoehtoja ovat punainen, valkoinen, vaalean- ja viinipunainen.
 
– Vaaleanpunainen Prinzettia -syystähti tuli markkinoille ennen joulua.
 
Joulutähti on kestävä kukka, mutta kuljetuksessa kukka vaatii ympärilleen runsaasti eristettä suojaamaan kylmyydeltä. Joulutähti ei kestä liikaa kastelua. Pintamulta saa kuivahtaa kastelujen välissä.
 
– Joulutähti toimii myös monivuotisena huonekasvina, mutta usein kukan hoito unohtuu joulun jälkeen, ja kukka ränsistyy, Pohjalainen kertoo.
 
Atsalea on hyvin perinteinen joulukukka. Tavallisimmat värit ovat valkoinen ja punaisen eri sävyt. Valkoinen on suosituin. Kukalla on myös useita eri kokoluokkia. Atsalea tarvitsee runsaasti vettä.
 
– Atsalean voi upottaa hetkeksi jopa vesiämpäriin riittävän kosteuden takaamiseksi.
 
Suositut sipulikasvit
Suosittu Amaryllis eli ritarinkukka on sipulikasvi. Ostetuin väri on valkoinen. Vaaleanpunaista ja vihreää käytetään usein leikkokukkina. Amaryllis tarvitsee paljon valoa. Heikossa valossa ja liiallisella kastelulla sen varsi venyy. Yhdestä sipulista ilmestyy useita kukkavanoja, ja sipulin koko määrittää kukkavanojen määrän. Kastelu saa olla niukkaa.
 
– Mitä isompi sipuli, sitä runsaampi kukinta.
 
Kukinnan jälkeen amaryllis kasvattaa lehtiä. Kesällä sen voi laittaa ulos, jolloin sitä kastellaan ja lannoitetaan. Syksyllä kasvi siirretään lepoon, säilytetään 10–15 asteessa kuivana ja leikataan kuihtuneet lehdet pois. Kasvi siirretään valoon, kun uudet kukkanuput ilmestyvät.
 
Monille hyasintin voimakas tuoksu on ehdoton osa joulun tunnelmaa. Hyasintti on myös sipulikasvi, ja tyypillisimmät värit ovat valkoinen, lila ja vaaleanpunainen. Hollannissa viljellään useita erivärisiä lajikkeita, mutta Suomessa ne eivät ole juuri saaneet jalansijaa.
 
– Sipulin laatu on oleellinen. Mitä parempi sipuli, sitä suurempi on kellojen määrä kukinnossa.
Sipulikasvit tarvitsevat vain niukkaa kastelua mielellään mullan päälle.
Trendikkäät
 
Jouluruusu eli helleborus on yksi joulun suurimmista suosikeista. Se on monivuotinen perennakasvi, joka kannattaa istuttaa maahan roudan sulamisen jälkeen puolivarjoisaan paikkaan. Valkoinen kukka muuttuu vähitellen vihertäväksi. Hidaskasvuisuutensa vuoksi kukka on hiukan tavanomaista kukkaa arvokkaampi. Siitä on saatavana eri kokoluokkia.
 
– Jouluruusu vaatii paljon valoa, mutta pitää viileästä. Jouluruusua kannattaa kastella hyvin, mutta kuitenkin kohtuudella, neuvoo Pohjalainen.
 
Myös orkidea on saanut jalansijaa joulukukkana. Se on kestävä, helppohoitoinen kasvi, josta on saatavana useita värivaihtoehtoja.
 
Asetelmien valtiaat
Mehiruusukkeet ovat uudempia tulokkaita jouluistutuksissa. Niitä on saatavana erivärisiksi maalattuina tai kimallettuina. Kasvin kasvaessa alta tosin paljastuu jälleen kasvin oma vihreä väri.
 
Joulukaktukset ovat monivuotisia huonekasveja. Kaktus pärjää niukalla kastelulla, mutta kukinnan aikana kosteuden tulisi olla tasaista. Sen voi laittaa kesällä ulos, ja ottaa jälleen syksyllä sisälle, jolloin kukinnasta tulee runsasta.
 
– Valkoinen on jälleen suosituin väri, mutta toki siihen vaikuttavat sisustustrenditkin.
 
Tulilatvaa käytetään paljon istutuksissa ja asetelmissa. Joulun aikaan sitä on saatavilla useita erikokoja ja värejä. Se on kestävä, eikä tarvitse paljoa vettä eikä valoa kukkiakseen runsaasti. Punainen ja valkoinen ovat joulun alla suosituimmat värit.
 
– Meillä valkoinen on kaikkein suosituin, Pohjalainen summaa.
 
 
 
Katso lisää kauniita kuvia keskiviikon Kaupunkiuutisista!

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic