Kanta-Häme

Joulukukista syntyy asetelma myös edullisesti

Kukkakaupat ovat juuri nyt tulvillaan mitä ihanimpia joulukukkia ja joulukukka-asetelmia.

Vaikka mieli tekisikin täyttää koti niillä, jouluna on paljon muitakin rahareikiä.

Joulu-astelmia voi kuitenkin tehdä helposti ja edullisesti myös itse. Monille omatekoiset asetelmat tuovat joulun, ja usea antaa niitä myös tuttaville lahjaksi.

Etukäteen tilaamalla välttää ruuhkat

Hortonomi Hannele Valtonen ja floristi Nina Kuuru tunnustautuvat hämeenlinnalaisen Jukolan Kukkatalon ”jouluhulluiksi”. Moni myynnissä oleva asetelma on heidän käsialaansa.

– Kun saamme pyhäinpäivän ja isänpäivän marraskuussa pois alta, siitä alkavat meillä jouluvalmistelut ja -fiilistelyt. Odotamme sitä aina ihan älyttömästi! naiset kertovat.

Joulukukkien myynti alkaa yleensä 1. adventista. Myynti kiihtyy kohti jouluaattoa mentäessä. Kiireisintä aikaa ovat aatonaatto ja sitä edeltävä viikonloppu.

– Ihmiset voisivat tilata asetelmat etukäteen. Se olisi sekä asiakkaan että meidän etu. He saisivat ilman ruuhkaa sellaiset asetelmat kuin haluavat, ja meillä on riittävästi aikaa niitä tehdä, Valtonen sanoo.

Kukkakauppaan voi jopa viedä oman astiansa, johon asetelman haluaa. Näin edistetään myös kierrätystä.

Joulukukat voi ostaa hyvissä ajoin ennen joulua, sillä useat niistä säilyvät hyvinä viikkoja jouluun asti.

Tuoksuttomat kukat myös suosittuja

Punaisten joulukukkien haastajaksi ovat nousseet vahvasti valkoiset kukat. Niistä suosittuja ovat värjätyt mehitähdet sekä valkoiset joulutähdet, amaryllikset, jouluruusut, orkideat, atsaleat ja tulilatvat.

– Mitä pimeämpää on ulkona ja mitä vähemmän lunta, sitä enemmän menee valkoisia kukkia. Mutta mitä lähemmäs joulua mennään, sitä suositumpi on punainen väri, Nina Kuuru kertoo.

Naiset ovat kukkakaupoissa miehiä rohkeampia kokeilemaan erikoisiakin joulukukka-asetelmia. Valtonen ja Kuuru kertovat, että miesten suosikki on punainen joulutähti.

Jukolan Kukkatalo myy vuosittain noin 4 000 joulutähteä ja hyasinttia. Amarylliksia menee viitisensataa. Päälle tulevat vielä muut leikkokukat, erikoiskukat ja asetelmat.

Moni joulukukkia lahjaksi ostava tietää jo ostaa ”varmuuden vuoksi” tuoksuttomia kukkia, jos perheessä sattuukin asustamaan allergikko. Tuoksuttomia joulukukkia ovat mm. tulilatva, amaryllis, atsalea, ardisia, timanttiananas ja phalaenopsis-orkidea.

Kukat tuovat joulun omaankin kotiin

Joulun aikaan Nina Kuurun ja Hannele Valtosen koti on yhtä kukkamerta – luonnollisesti.

– Kukkia on oltava paljon, koska niillä tehdään joulu! Ja kaikki kukat ovat valkoisia. Kukkia on joka huoneessa, myös vessassa. En kyllästy koskaan kukkiin, vaikka niiden kanssa täällä töissä päivät pyörin, Kuuru nauraa.

– Minulla on ihan sama juttu kuin Ninalla, paitsi että kukissa on ripaus punaista lastenhuoneessa, Valtonen kertoo. (HäSa)