Kanta-Häme

Joulukuusi kaipaa vettä, mutta ei sokeripaloja

Jos kuusi on jäässä, se pitää sulattaa ennen jalkaan asettamista. Paras paikka sulatukselle on autotalli, kylmä kuisti tai joku muu viileä tila, jossa on muutamia lämpöasteita. Puuta kannattaa sulatella 2-3 vuorokautta. Puun tyven tulisi olla vedessä sulatuksen ajan ja se kannattaa ennen sitä katkaista, jotta puu imee vettä hyvin. Jos käytettävissä ei ole viileää tilaa, kuusi kannattaa laittaa kuitenkin vaikka vesiämpäriin ja suihkutella heti neulasia kylmällä vedellä.
 
Kuusen pitäisi mahtua jalkaan niin, ettei tyveä tarvitse ohentaa tai veistellä. Kun puu seisoo jalassa, on kuuselle annettava heti vettä. Hyvä sijoituspaikka joulupuulle on mahdollisimman kaukana takasta ja lämpöpattereista. Vedostakaan kuusi ei tykkää.
 
Kuusi tarvitsee runsaasti vettä etenkin ensimmäisten vuorokausien aikana, eikä vesipinta saisi laskea katkaisukohdan alapuolelle. Kun tyven pohja kerran kuivuu, se ei enää ime vettä. Vanha tapa on laittaa sokerinpala kuusenjalkaan.
 
– Ajatus on varmaan tullut ihmisille kukkien kaipaamista ravinteista, mutta kuusi ei tässä vaiheessa tarvitse muuta kuin vettä, kun ei se talvella yhteytä, puutarhuri Timo Koskinen sanoo.
 
– Sokeripalan käyttö on vähän tällainen vanhan kansan uskomus, jolla ei ole mitään tieteellistä eikä muutenkaan järkevää perustetta.
 
Herkät kärsivät
Kotiin kannettu kuusi saattaa aiheuttaa muutoksia kukkien ja muiden sisäkasvien olotilassa. Ne kannattaa joulun ajaksi kiikuttaa mahdollisimman kauas kuusesta.
 
– Kyllähän kuusi ja viherkasvit suurin piirtein tulevat toimeen, mutta kyllä herkemmät kukat saattavat kärsiä.
 
– Jos joku hyasintti tai joulutähti on ihan kuusen vieressä, niin ongelmia saattaa tulla. Kuusi tuo ilmaan etyleeniä ja erilaisia hartsiaineita, jotka sitten aiheuttavat muissa kasveissa erilaisia reaktioita.
 
Herkät kukat kannattaa pitää kaukana myös vihanneksista ja hedelmistä, joista jotkut erittävät myös etyleeniä.
 
– Tämä asia tuli esille jossain vaiheessa, kun elintarvikekioskit suunnittelivat myös kukkien myyntiä, Koskinen muistelee.
 
– Niinhän se sitten menee, ettei kukkia ja vihanneksia voi juuri tästä syystä säilyttää samassa kylmiössä.
 
Joulukuusi ei pitäisi Koskisen mukaan aiheuttaa suurta tuhoa kodin kasvikunnassa, kunhan sitä ei ehdoin tahdoin pidetä torpassa liian pitkään.
 
– Kuusen vaikutusaika on aika lyhyt. Nykyään kyllä ihmiset maksavat joulukuusistaan aika paljon ja pitävät sitä suorastaan sisustuselementtinä, mutta kyllä se puu pitää viimeistään loppiaisena kantaa ulos.