Kanta-Häme

Joulukuusien kauppa on alkanut hitaasti

Joulukuusikauppa käy kuumimmillaan joulunalusviikolla, mutta joissakin paikoissa kuusien myynti lähti käyntiin jo viime viikon lopulla.

Aarno Anttila aloitti kuusimyynnin Hämeensaaren K-Citymarketin pihalla viime sunnuntaina. Kauppa on lähtenyt hitaasti käyntiin.

– Kauppa on käynyt todella heikosti. Nyt on ollut viileät ilmat, ja myyntipaikka on tuulinen. Loppuviikolla ja ensi viikosta tulee varmasti vilkkaampaa.

Anttilan kuuset tulevat omalta viljelmältä Tuuloksesta. 15 vuotta toimineen viljelmän viimeisiä kuusia myydään tänä ja seuraavana jouluna.

Nyt ostajaa odottaa Hämeensaaressa noin 140 kuusta.

Kuusia löytyy automarkettien pihojen ja muiden väliaikaisten myyntipaikkojen lisäksi esimerkiksi Lakstedtin puutarhalta Hattulasta, jonne joulukuuset saapuivat lähialueilta myyntiin viime perjantaina.

Liikkeenharjoittaja Heikki Lakstedt kertoo, että kuusikauppa on lähtenyt käyntiin vähitellen, mutta aavistuksen vilkkaammin kuin viime vuonna. Eniten joulukuusia ostetaan ensi viikolla.

Kuusikaupan hidas alku näkyy myös kaupungin myyntipaikkojen varauksissa. Joulukuusien myyntipaikkoja on vapaana Kanta-Hämeenlinnassa yhä 12 kappaletta.

Lupatarkastaja Miia Metsäalho kertoo, että vapaat paikkoja vuokrataan edelleen pohjahintaan 180 eurolla hakemusten saapumisjärjestyksessä.

Kaupungilla on yhteensä 22 joulukuusten myyntiruutua, jotka kilpailutettiin vuonna 2015.

Viime vuonna myyntipaikan saaneella on oikeus saada paikka samalla hinnalla kahtena seuraavana vuonna.

Kysytyimpiä paikkoja ovat Metsäalhon mukaan Uimarintien sekä Sibeliuksenkadun ja Eteläkadun risteyksen tuntumassa olevat myyntipaikat.

Myyntipaikka on käytettävissä aatonaattoon asti päivittäin kello 7–21 ja jouluaattona kello 7–16.

Joulukuusen hinta liikkuu noin 30–50 eurossa kuusen tuuheudesta ja koosta riippuen, sanoo Aarno Anttila.

Hänellä on lisäksi myynnissä erikoiskorkeita kolmemetrisiä kuusia, jotka kustantavat enintään 80 euroa.

– Hämeenlinnassa on paljon korkeita huoneistoja, joten kysyntää on. Samat ihmiset ostavat meiltä erikoiskorkeaa kuusta vuodesta toiseen. Muutenkin olemme saaneet vuosien varrella monia vakioasiakkaita.

Heikki Lakstedt kertoo, että joulukuusien hinnat eivät ole juuri muuttuneet viimevuosina.

– Kysymys on laadusta. Jos se ei muutu, hinnat pysynevät samoissa kantimissa.

Joulukuusen voi saada myös kotiovelle, jos itsellä ei ole mahdollisuutta kuljetukseen. Esimerkiksi Aarno Anttila tarjoaa kotiinkuljetuksen kuusen hinnalla, jos matka ei ole turhan pitkä.

Pelkästään keskiviikkona Anttila toimitti kuusen kolmeen osoitteeseen.

– Joskus on laitettu joulukuusi jalkaankin asti. Kuusimyynti on palvelutyötä.

Tärkeää joulukuusessa on etenkin se, kuinka hyvin neulaset pysyvät puussa. Joulukuuseksi kelpaa kotimaisen kuusen lisäksi esimerkiksi mustakuusi ja pihta.

Anttilan mukaan kaikista eniten menee omorikaa, eli Serbian kuusta, jonka pehmeät neulaset eivät varise helposti. HÄSA

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic