Kanta-Häme

Joulun kauppa tarvitsee yhä lisäkäsiä

Suuret tavaratalot palkkaavat edelleen kiireapulaisia jouluksi, vaikka kaupan alan joulumyyntiennusteet ovat taantumavuosien ajan laskeneet.

Hämeenlinnan seudulla suuret kaupan alan työllistäjät, kuten Citymarket-myymälät, Anttila-tavaratalo, Osuuskauppa Hämeenmaa ja Tokmanni-konsernin myymälät pyrkivät ensisijaisesti lisäämään oman osa-aikaisen ja kokopäiväisen henkilökuntansa työmäärää, mutta kiireisestä jouluajasta riittää työtä myös lisäkäsipareille.

Lisätyövoimaa palkataan lyhyisiin työsuhteisiin muutamasta pariinkymmeneen työntekijään.

Kaupan alan suurimpiin työntekijöihin kuuluva S-ryhmä kertoo palkkaavansa Hämeenlinnan seudulla noin parikymmentä työntekijää joulun ruuhkaviikoille.

– Kesään verrattuna joulun lisäpalkkaukset ovat melko pieniä, Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto kertoo.

Hämeenlinnassa tilannetta parantaa kuitenkin kauppakeskus Goodman, jonka varaan varsinkin suurimpien ketjujen myyjät ovat panneet toivonsa.

S-ryhmällä on Goodmanissa muun muassa S-Market, Emotion-kosmetiikkamyymälä sekä Marks & Spencer -tavaratalo.

– Kaupan liitto on arvioinut, että joulumyynti laskisi viime vuodesta puolitoista prosenttia. Toivon kuitenkin, että me pääsemme suunnilleen viime vuoden tasoon, Vormisto lisää.

Avajaisista jouluun

Osa kaupoista on tehnyt rekrytointinsa jo hyvissä ajoin. Jouluapulaisten työsuhteet ovat pääsääntöisesti 2–3 viikon mittaisia, mutta esimerkiksi kauppakeskus Goodmanissa lisäapua on otettu jo vilkkaan avajaisajan takia.

Goodmanin Anttila palkkaa tavaratalonjohtajan Tarja Vainion mukaan tänä vuonna noin kymmenen ihmistä joulukiireisiin. Heistä puolet on aloittanut, muut otetaan lähempänä kiirehuippua.

– Luulen, että muilla suurilla liikkeillä on ollut sama tilanne kuin meillä, kauppakeskuksen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajanakin toimiva Vainio kertoo.

Tokmanni-konserni palkkaa Hämeenlinnan seudun tavarataloihinsa 21 työntekijää jouluksi. Konsernin henkilöstöjohtajan Saara Korpelaisen mukaan yhtiö palkkaa Suomessa noin 300 työntekijää auttamaan myyntikiireissä.

– Määrä on suunnilleen sama kuin viime vuonna, Korpelainen sanoo.

Varastot työllistävät

Hämeenlinnassa pitkään toimineen henkilöstövuokrausyrityksen VMP:n yrittäjä Silja Syrjälä kertoo, että joulun aika näkyy eniten varastotyöntekijöiden tarpeessa.

– Kaupan alalle pyydetään vähemmän, mutta pyynnöt voivat tulla meille nopeallakin aikataululla, Syrjälä sanoo.

Tiiriön Citymarketin tavaratalojohtajan Visa Vainiolan mukaan osa joulun ajan työvoimasta voi saada työtä myös jatkossa.

– Jos huomaamme, että ala sopii, niin tarjoamme työtä jatkossa. Tiiriössä vaihtuvuus on kuitenkin ollut kohtalaisen pientä, Vainiola toteaa. (HäSa)