Kanta-Häme

Joulun kukat kasaan helposti

– Joulun näyttävien kukkien ei tarvitse olla monimutkaisia tai kalliita, vakuuttaa floristi Jaana Kallio Parolantien kukkapalvelusta.

Yksinkertainen ratkaisu on esimerkiksi sijoittaa kaunis leikkokukka korkeaan tai matalampaan lasivaasiin.

– Yksi kukka, marjaoksa ja vaikka vähän vihreää näyttää jo todella kauniilta.

Lasissa olevat kukat ovat nousseet viime vuosina joulun suosikeiksi. Kun joulukukat on siivottu pois, voi niiden astiaa käyttää esimerkiksi boolimaljana tai säilyttää seuraavaa joulua varten.

Ruukkukukatkin näyttävät juhlavilta lasisissa maljoissa. Esimerkiksi tutun amarylliksen ilme muuttuu selvästi koreammaksi, kun sen nostaa mullastaan lasiastiaan. Koska se on sipulikukka, mukaan ei tarvita multaa, vaan kukka pärjää omillaan.

Amaryllis on myös hyvin kestävä. Kun kukan vie nuppuisena kotiinsa, niin se kukoistaa vielä kuukaudenkin kuluttua.

Lasisen astian voi koristaa kukan lisäksi esimerkiksi pihalta kerätyllä sammaleella ja jäkälällä sekä kävyillä. Metsästä ja kotipihalta voi hyvin löytyä suoraan ainekset joulun kauneimpiin asetelmiin.

Lumimaista tunnelmaa voi saavuttaa lisäämällä pumpulia astiaan.

– Se on talven ainoa varma lumipeite, Kallio sanoo ja nauraa.

Hän on myös huomannut, että erityisesti niinä talvina, kun oikeaa lunta ei tahdo näkyä, ihmiset tuovat mielellään talvista tunnelmaa kotiinsa valkoisten kukkien avulla.

Helppo tapa jouluistaa kukkaset on koristella ne esimerkiksi ihan tavallisilla joulupalloilla. Niitä voi lisätä niin leikkokukkiin kuin ruukkuihinkin. Iloista kimallusta tuo myös kukkien sekaan pujotettu helminauha.

– Pienillä löydöillä saa luotua todella näyttäviä asetelmia.

Ennakkoluulottomuus on tärkeää joulukukkien kanssa.

– Kun yhdistelee rouheutta ja blingblingiä, voi saada ihanan lopputuloksen aikaan.

Jos hakee joulupöytäänsä juhlavuutta, yksi vaihtoehto on ostaa orkidean oksa, ja irrottaa kukat siitä.

– Ne kestävät hyvin useita tunteja pöydällä irrallisina. Niiden sekaan voi sijoitella esimerkiksi käpyjä.

Pöydälle voi asetella myös muita kukkia. Jos hakee vähemmän juhlavaa, mutta jouluista tunnelmaa, voi harkita esimerkiksi tulppaaneja ja tonttukoristeita tai possuja. Tulppaanien kaveriksi sopii hyvin myös vaikkapa viljanyytti.

Joulun klassikkokukat ovat pysyneet vuodesta toiseen samana, mutta uusia tulokkaitakin on ilmestynyt. Hyasintti, joulutähti ja amaryllis ovat saaneet kilpailijan jouluruususta, joka on tänä vuonna mennyt kuin kuumille kiville. Jouluruusun etuna on se, että se on monivuotinen perenna, jonka voi istuttaa pihalleen.

Yksi joulun suosikeista on myös mehitähti, joka ei juuri vaadi hoitoa.

Toisaalta jouluna kukkien ystäville kelpaavat kaikki punaiset tai valkoiset kukat.

Helppohoitoisimpia ovat sipulikukat, kuten amaryllis, sillä ne eivät kaipaa kastelua. Joulun haastavin kukkavieras taas on perinteinen joulutähti.

– Sen kanssa pitää olla skarppina, muistuttaa Kallio.

Joulutähti lakastuu, mikäli huoneessa tuuletetaan. Se ei saa olla ovien lähellä ja vaatii tasaista kastelua. Mullan pitää kuitenkin ehtiä kuivua pinnasta aina ennen kastelua. Jos joulutähti on liian märässä ja viileässä, se pudottaa nopeasti lehtensä. HÄSA