Kanta-Häme

Joulunaika on tuskaa herkkusuulle - Kiloja on lähtenyt jo 17

 

Syksyllä tiukan dieetin aloittanut ja kutsua lihavuusleikkaukseen odottava Kylli Kylliäinen on onnistunut pudottamaan painoaan jo 17 kiloa.
 
– Huomasin vanhasta Facebook-kuvasta, että naama on laihtunut, Kylliäinen kuvailee muutostaan.
 
Terveydellisiäkin etuja on jo havaittavissa. Lähtöpainoltaan 119-kiloisella Kylliäisellä oli lääkäritarkastuksen mukaan kakkostyypin diabetes hilkulla.
 
– Nyt ovat sokeri- ja maksan rasva-arvot hyviä. Se oli adventin ilouutinen! On ihanaa, kun tämä laihduttaminen alkaa konkretisoitua jo numeraalisissa asioissa. Enää ei myöskään satu polviin, kun polvistun ehtoolliselle, kristillisiä edustava valtuutettu toteaa.
 
Pussiruoka on vaihtunut vähähiilihydraattiseen
Kylliäinen odottelee edelleen kutsua leikkaukseen Tampereelle. Varmaa leikkaukseen pääsy ei silti vieläkään ole, koska kriteerit ovat tiukat.
 
Joitain viikkoja sitten Kylliäinen siirtyi Kanta-Hämeen keskussairaalan ryhmässä erittäin niukkaenergisestä (ENE) ruokavaliosta hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.
 
– Sen kanssa on ollut suuri taistelu. ENE:ssä nautittiin pussiruokaa, joissa kalorit oli määritelty, eli niiden kurissa pitäminen oli helppoa. Tietoinen syöminen on ollut minulle aina vaikea asia: olen syönyt mitä sattuu, missä sattuu ja milloin sattuu.
 
Ennen leikkausta edessä on vielä yksi neljän viikon ENE-jakso sekä tähystys mahdollisen helikobakteerin selvittämiseksi.
 
Lapsuuden tunteet nousevat pintaan
Joulunalusaika ja lähestyvät joulunpyhät ovat kuitenkin panneet laihduttajan hermot tiukoille.
 
– Mie rakastan joulutorttuja! Nehän ovat hillitön kaloripommi, mutta pakko on ollut yksi syödä. Joulupuuroakin voi syödä, kunhan ei vetele mitään oheismateriaalia.
 
– En tee mistään itselleni ”kiellettyä hedelmää”, sillä muutoin se alkaa paukuttaa tuolla takaraivossa, Kylliäinen sanoo.
 
Myös henkisellä tasolla joulu on Kylliäiselle vaikeaa aikaa ikävien lapsuusmuistojen vuoksi.
 
– Olen elänyt alkoholistiperheessä, jossa joulu oli helvetti. Joulunaika herättää nämä tunteet pintaan, ja tähän asti olen niellyt ne alas ruoan kera. 
 
– Olen myös halunnut tulla rakastetuksi ruoan kautta, eli siinä mielessä olen ollut kiitollinen ruokapöytävieras, kun minulle on maistunut kaikki, Kylliäinen tutkailee itseään.
 
Suklaanhimo on iskenyt
Adventin aikaa Kylli Kylliäinen pitää ruoan himoitsemisen takia paljon pahempana kuin joulunpyhiä. 
 
– Ei ole helppoa kulkea notkuvien pöytien ja kauppojen suklaarasioiden ohi. Välillä on tuntunut, että Budapestiä (suklaa) on saatava, mutta en sitten ostanutkaan.
 
Sitä, missä hän sinkkuihmisenä jouluaaton aterian nauttii, hän ei tiedä vieläkään. Osan pyhistä hän viettää tehden työtään vanginvartijana.
 
Mutta mikä on Kylli Kylliäiselle tällä hetkellä se paras joululahja?
 
– Kaikki se tuki ja kannustus, jota olen saanut. Ihmiset ovat tulleet juttelemaan ja tsemppaamaan. Se on paras joululahja. (HäSa)
 
 
LAIHEMMAKSI LEIKKAUKSELLA -sarjassa seurataan Kylli Kylliäisen tietä kohti kevyempää elämää.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic