fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Joulupöydästä eläinlääkärin vastaanotolle – Nämä tutut jouluherkut ovat vaarallisia lemmikeille

Joulun suosikkiherkuista lemmikinomistajat tietävät ainakin suklaan olevan vaarallista lemmikeille.

Monet tietävät myös herkuttelun jälkeen ihmisille terveellisen ksylitolipastillin tai purkan olevan vaaraksi lemmikille.

Joulupöytään kuuluu muitakin ruoka-aineita, joilla voi olla terveydelle haitallisia seurauksia kissoille ja koirille.

Katso eläinlääkärin vinkit varautumiseen

Lemmikkiä uhkaavat monet vaarat perinteisessä joulun vietossa. LähiTapiolan LemmikkiHelppi-etäeläinlääkäripalvelun eläinlääkäri Eva Kaisti kokosi jouluisista vaaratekijöistä listauksen.

– Kaakao ja suklaa ovat myrkyllisiä kissoille ja koirille ja voivat johtaa jopa rytmihäiriöihin ja kuolemaan.

– Macadamiapähkinät ovat lemmikeille myrkyllisiä ja muut pähkinät haitallisia niiden sisältämien rasvojen vuoksi. Niissä piilee vaara akuuttiin haimatulehdukseen. Rusinat puolestaan johtavat akuuttiin munuaisvaurioon.

– Hiivapohjaiset taikinat ovat vaarallisia käymisen ja turpoamisen kautta. Turvotessaan taikina voi tukkia mahalaukun tai suolen. Käyminen tuottaa myös alkoholia, mikä on myrkkyä lemmikille.

– Kinkun tai muiden eläinten nahka sekä paistorasva voivat aiheuttaa oksentelua ja ripulia ja vakavimmillaan akuutin haimatulehduksen.

– Kalaruokien ruodot voivat jäädä lemmikin kurkkuun, puhkaista suolen tai jäädä jumiin suolistoon.

– Sipuli ja valkosipuli ovat vaarallisia kaikissa muodoissa ja tuhoavat punasoluja.

– Sopimattomat luut, kuten kypsennetyt linnun luut voivat jopa puhkaista lemmikin mahalaukun tai suolen ja aiheuttaa tukoksen tai luu-ummetuksen.

– Maitotuotteet suuremmissa määrin aiheuttavat lemmikille haittaa, noin 80% lemmikeistä on laktoosi-intolerantteja.

– Ksylitoli aiheuttaa lemmikille akuutin verensokerin laskun ja jopa kooman. Ksylitoli vaurioittaa myös lemmikin maksaa.

– Joulukukista jouluruusu, hyasintti, amaryllis ja joulutähti ovat myrkyllisiä etenkin kissoille.

– Kissoille vaaralliset lahjanarut kannattaa kerätä lahjojen paketoimisen sekä avaamisen jälkeen heti talteen. Niissä piilee vaara todella pahaan suolitukokseen ja -vaurioon.

– Vahinkojen välttämiseksi ennakointi on tärkeintä. Jos lemmikki kuitenkin on päässyt syömään jotain sopimatonta, ratkaisee usein määrä. Mielipidettä ja jatkotoimia kannattaa aina kysyä eläinlääkäristä. Toisinaan lemmikin voi oksettaa, toisinaan voi edesauttaa suoliston tai maksan toimintaa vaaratilanteessa, sanoo eläinlääkäri Eva Kaisti LemmikkiHelppi -etäeläinlääkäripalvelusta.

Menot