Kanta-Häme

Joulupuodin valot loistavat Oitissa

Juhannus tai joulu – tontut kurkkivat ovenraosta yhtä uteliaina joulupuodissa Oitissa. Hankien keskellä palavat tuikut ja kynttilät luovat joulun henkeä, mutta kesällä kulkija saattaa yhä hieraista silmiään.

– Me hämäläiset olemme sen verran hitaita, ettei oikein pysty sanomaan olemmeko valmistautumassa jouluun vai purkamassa sitä pois. Päätimme, että olkoon reilusti joulua koko vuosi, nauraa Sirkka Sandelin Hausjärven Joulupuoti-osuuskunnasta.

Käsityöläiset innostuivat asiaan jo kymmenkunta vuotta sitten, mutta nykyinen hirsitalo peruskorjattiin vasta viisi vuotta sitten. Kova talkoourakka rakensi vuosia tyhjillään seisseestä hirsitalosta terveen ja lämpöisen myymälän.

Alkuun osuuskunnassa hyörineistä kymmenestä jäsenestä on nyt jäljellä tiivis neljän perusjoukko. Käsitöiden valikoimassa väen vetäytyminen ei näy, sillä puodissa myydään taitajien töitä aina Torniosta saakka.

– Meillä ei tunneta kuntarajoja. Pitkin Hämettä tuodaan myyntiin monenlaisia tuotteita ja etsimme niitä aina aktiivisesti itsekin, Sirkka Sandelin kertoo.

Hyllyillä näkyykin nimilappuja, joista paljastuu vaikkapa lahtelaisen naissepän nimi, hattulalaisen huovuttajan tavaramerkki, hyvinkääläisen lasitaiteilijan puumerkki ja torniolaisen perhonsitojan logo.

Luomutuotteet vetävät väkeä

Myymälän hirsiseinien sisällä viihdytään kahvilassa, jossa on myynnissä myös Mäkelän ja Knehtilän tilojen luomutuotteita, torholalaisia munia ja oittilaista hunajaa.

– Luomuryynit, jauhot, härkäpavut ja herneet saati sitten pikkuisen kanalan munat vetävät väkeä säännöllisesti aina Porvoosta saakka.

Yksi huoneista on varattu kirpputorituotteille, mutta myynnissä on lähinnä vanhaa lasia ja keramiikkaa.

Myymälässä joulun tulo näkyy iloisina sukka- ja tumppuriveinä, neuleina, huovutustöinä, puusepän verstaan tuotteina, joulukoristeina ja lukemattomina ihan omin voimin ideoituina tuotteina.

– Täksi jouluksi miehet tilasivat metsälle ja pilkille termospulloa varten säilytyspussin, joka lisää lämpöä ja suojaa vanhaa Airamin pulloa.

Pannunmyssy tekee paluuta

Toinen hittituote on nyt kuulemma kunnollinen pannunmyssy, jonka alle mahtuu kesäaikaan myös uusien perunoiden kattila.

– Jännä juttu on, että tarjotinkannattimia on taas kyselty, joten niitä on myös tehty ja myyty reippaasti.

Osa tuotteista syntyy osuuskunnan jäsenten Sirkka Sandelinin, Hannele Oksan ja Merja Sartesuon käsissä. Neljäs jäsen eli Reijo Silmukari pitää huolen, että osuuskunnan talousasiat rullaavat.

– Joka keskiviikko kokoontuva vanhan ajan ompeluseura ideoi uusia tuotteita, valmistaa mukavia tuotteita ja tarttuu tarmolla myös talkootöihin.

– Kymmenen vuotta vielä, ja taloa varten otettu laina on maksettu, Sirkka Sandelin ja Reijo Silmukari nauravat. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic