Kanta-Häme Hämeenlinna

Nyt laitetaan silliä ja rosollia joulutorttuun – Hämeen Sanomien koekeittiön reseptit pienentävät joulun ruokahävikkiä

Perinteiselle luumumarmeladille on keksitty jo paljon makeita korvaajia. Hämeen Sanomien koekeittiössä testiin otettiin suolaiset versiot.
Yhdestä isosta voitaikinapaketista syntyy tarjottimellinen torttuja. Eri vaihtoehtojen määrää kannattaa miettiä sen mukaan, mikä syöjille maistuu. Kuva: Tomi Vesaharju
Yhdestä isosta voitaikinapaketista syntyy tarjottimellinen torttuja. Eri vaihtoehtojen määrää kannattaa miettiä sen mukaan, mikä syöjille maistuu. Kuvat: Tomi Vesaharju

Mikä on piparkakun lisäksi suomalaisen joulupöydän tunnetuin leivonnainen? No kaikkihan sen nyt tietävät, tietenkin voitaikinasta joulutähdeksi taiteltu, luumumarmeladilla täytetty torttu.

Suomessa torttuja on taiteltu jo ainakin 1800-luvulta lähtien. Ruotsin radion suomenkielisen Sisuradion toimittaja Katri Nisula etsi vuonna 2013 kolumnissaan joulutortun juuria.

Tutkinnassa selvisi, että ilmeisesti vastaavia leivonnaisia on tehty jo vuosisatoja sitten englannissa, josta ne ovat Ruotsin kautta rantautuneet myös Suomeen. Suomalaisemännät saattoivat ensimmäisen kerran kuulla tortuista jo 1700-luvulla aikansa suosituimman keittokirjailijan Cajsa Wargin työn kautta.

2000-luvulla torttu elää murrosvaiheessa. Leivonnainen on rypenyt natsiskandaaleissa, ja luumusydämen sijaan kotikeittiöissä on synnytetty esimerkiksi Toffifee- tai Vihreä kuula -karkeilla täytettyjä Frankensteinin joulutorttuja.

Itse en ole kovin perso makealle. Siksi Hämeen Sanomien koekeittiö päättikin testata, mitä suolaisia herkkuja tähtitorttuun saa sisälle. Reseptit ovat omasta päästä, mutta niiden lainaaminen on paitsi sallittua, myös suositeltavaa.

Monet tunnetut annokset ovat alun perin syntyneet tarpeesta saada tähteet hyötykäyttöön. Joulupöydän jäämät on hyvä leipoa siis torttuun.

Cashewpähkinä tuo mukavaa pureskeltavaa juustoisiin torttuihin. Kuva: Tomi Vesaharju
Cashewpähkinä tuo mukavaa pureskeltavaa juustoisiin torttuihin.

Keittiössä valmistui viisi erilaista torttuvariaatiota. Myös pahimman joulutorttuelitistin kannattaa ottaa neuvosta vaari: ensimmäinen ohje on irrottaa ajattelu perinteiden kahleista. Tortut ovat maultaan pasteijamaisia, suurin ero on lähinnä se, että ne taitellaan makeiden torttujen tapaan.

Tärkeässä osassa suolaisia torttuja ovat maukkaat juustot, jotka ovat tehneet tuloaan osaksi joulupöydän herkkuja. Torttuun mukavaa lisää tuovat myös hapokkaat eineet ja kaikki, mikä antaa pientä purentavastusta.

Kinkku torttu on kuin tähdeksi taiteltu pasteija. Taittelun jälkeen taikinan keskusta voidellaan sinapilla. Reseptissä käytettiin mietoa sinappia, mutta riippuen kaivatusta väkevyydestä, voi torttuun käyttää vahvempaakin. Päälle ripotellaan emmental-juustoraaste, ja torttu paistetaan uunissa kultaiseksi. Kuva: Tomi Vesaharju
Kinkkutorttu on kuin tähdeksi taiteltu pasteija. Taittelun jälkeen taikinan keskusta voidellaan sinapilla. Reseptissä käytettiin mietoa sinappia, mutta riippuen kaivatusta väkevyydestä voi torttuun käyttää vahvempaakin. Päälle ripotellaan emmental-juustoraaste, ja torttu paistetaan uunissa kultaiseksi.

Ensimmäisessä tortussa on joulupöydästä tuttua kinkkua. Vahva emmental-juusto ja töräys sinappia antavat makua voitaikinan rasvaisuuden vastapainoksi.

Sillitortussa taikinalevyn kulmat taitellaan täytteen päälle. Jos käytät maustesilliä, voit laittaa silliviipaleen lisäksi kastiketta keskustan päälle. Taittelussa pitää käyttää muita torttuja enemmän vettä. Kasassa pysymisen varmistaa reipas voitelu kananmunalla. Kuva: Tomi Vesaharju
Sillitortussa taikinalevyn kulmat taitellaan täytteen päälle. Jos käytät maustesilliä, voit laittaa silliviipaleen lisäksi kastiketta keskustan päälle. Taittelussa pitää käyttää muita torttuja enemmän vettä. Kasassa pysymisen varmistaa reipas voitelu kananmunalla.

Toiseen lihatorttuun sopii yllättäen silli. Smetanakastikkeessa uitettu kalanpala leivotaan tortun sisään niin, että kulmat taitellaan sen päälle, jolloin silliviipale saa muhia taikinakuoren uumenissa.

Mozzarella-pesto tortussa taitellun taikinan keskusta täytetään palalla mozzarellaa. Juustoa ei kannata laittaa liikaa, sillä se sulaa uunissa ympäri tortun ja valuu helposti pellille. Juuston päälle levitetään pestoa, ja kokonaisuus viimeistellään cashewpähkinän murusilla ennen paistoa. Kuva: Tomi Vesaharju
Mozzarella-pesto-tortussa taitellun taikinan keskusta täytetään palalla mozzarellaa. Juustoa ei kannata laittaa liikaa, sillä se sulaa uunissa ympäri tortun ja valuu helposti pellille. Juuston päälle levitetään pestoa, ja kokonaisuus viimeistellään cashewpähkinän murusilla ennen paistoa. Kuva: Tomi Vesaharju

Italiasta tuttu mozzarella-juusto yhdistetään kaverinsa peston kanssa.

Rosolli ja vuohenjuusto toimivat hyvin yhdessä. Nämä tortut taiteltiin ruusumaiseen muotoon, jolloin keskustasta tulee isompi. Näin vuohenjuustokiekko ei sula yli laitojen. Täytteenä rosolli ei leviä, joten sitä voi lusikoida reippaammin. Koristeeksi voi laittaa vaikkapa pähkinän. Kuva: Tomi Vesaharju
Rosolli ja vuohenjuusto toimivat hyvin yhdessä. Nämä tortut taiteltiin ruusumaiseen muotoon, jolloin keskustasta tulee isompi. Näin vuohenjuustokiekko ei sula yli laitojen. Täytteenä rosolli ei leviä, joten sitä voi lusikoida reippaammin. Koristeeksi voi laittaa vaikkapa pähkinän.

Tortuntäytteeksi sopii myös rosolli, jonka päälle sulatetaan uunissa kiekko vuohenjuustoa.

Ananas ja aurajuusto ovat täytteenä tuttuja pitsasta. Ananasmurska lusikoidaan tortun keskustaan. Halutessaan tortussa voi käyttää vaikkapa ananasviipaleita, mutta silloin taikina kannattaa taitella eri tavalla. Aurajuustoa saa ripotella päälle reippaasti. Kuva: Tomi Vesaharju
Ananas ja aurajuusto ovat täytteenä tuttuja pizzasta. Ananasmurska lusikoidaan tortun keskustaan. Halutessaan tortussa voi käyttää vaikkapa ananasviipaleita, mutta silloin taikina kannattaa taitella eri tavalla. Aurajuustoa saa ripotella päälle reippaasti.

Viidennessä uudessa tortussa on trooppisen joulun makua. Ananas ja sinihomejuusto toimivat niin pitsassa kuin tortussakin.

Rosolli tortussa sytytti makuraadin

Koekeittiön makuraadissa eniten kiitosta keräsi rosolli ja vuohenjuusto. Testaajat totesivat, että punajuuri ja vuohenjuusto sopivat yhteen myös tortussa. Leivonnainen maistui myös niille, jotka eivät normaalisti perusta rosollista.

Kinkkutortussa kiitosta keräsi etenkin sinappi. Smetanasillillä täytetty torttu haisi siltä itseltään, silliltä siis. Hapokas silli todettiin hyväksi yhdistelmäksi taikinan rasvaisuuteen.

Mozzarella-pesto maistui tasaisesti kaikille. Lempeä torttu on turvallinen, sillä se sopii useampaan makuun kuin vahvemmat versiot.

Ristiriitaiseksi osoittautui ananaksella ja sinihomejuustolla täytetty torttu. Osa raadista torjui sen suoraan, mutta toisille se oli suuri herkku.

Vanajantien Tasolounaan uunivuoissa sai paistettu kahdeksan torttua kerralla. Eri tortut saattavat vaatia eri ajan paistoa. Kuva: Tomi Vesaharju
Vanajantien Tasolounaan uunivuoissa sai paistettu kahdeksan torttua kerralla. Eri tortut saattavat vaatia eri ajan paistoa. Kuva: Tomi Vesaharju

Kokeilu osoitti sen, että paras täyte joulutorttuun on tietenkin se, mikä maistuu omaan suuhun parhaalta.

Vaikka joulu onkin perinteiden aikaa, saa keittiössä antaa luovuuden hyasintin puhjeta kukkaan. Suolaiseen torttuun voisi näiden reseptien lisäksi sopia vaikkapa savukala tai kinkun monissa perheissä korvannut kalkkuna.

Miksei torttuun voisi laittaa vaikkapa riisipuuroakin? Tai peruna- ja porkkanalaatikoita?

Rohkeus on aina paikallaan keittiössä. Epäonnistumista ei kannata pelätä, jos nimittäin luotkin vahingossa suuren herkun, voit olla siitä ylpeä vaikka seuraavaan jouluun asti.

Päivän lehti

19.1.2020