Kanta-Häme

Jouluvalot sytyttävät sesongin kahden viikon päästä

Yhtiö on vuokrannut tolimitilat Reskan varrelta. Arkistokuva. Juhani Salo / HäSa

Kantakaupungissa jouluvaloja on jo asennettu paikoilleen, mutta niiden säihkettä saadaan odottaa tovi. Torin siniset lyhyt ja Reskan riippuvalot sekä valaistut puut sytytetään Kaupunkikeskustayhdistyksen joulunavauksen yhteydessä perjantaina 23. marraskuuta.

– Teemme täysin saman valaistuksen kuin viime vuonnakin, sanoo Hämeenlinnan Valot oy:n toimitusjohtaja Petri Mölsä.

Kymmenisen vuotta vanhan valaistuksen on suunnitellut kaupunki yhteistyössä Vattenfallenin kanssa. Asennuksen tekee edelleen Empower oy, mutta työn teettää tänä vuonna ensimmäistä kertaa Hämeenlinnan Valot oy, joka vastaa kaupungin kaikista ulkovaloista.

– Kustannusrakenne pysyy täysin samana. Pystytyksineen ja purkuineen puhutaan noin 30 000 eurosta, kertoo Mölsä.

Paikalliset yrittäjät, Kehittämiskeskus oy Häme ja Hämeenlinnan Valot käynnistävät ensi vuonna jouluvalaistuksen kehittämishankkeen. Kaupunkikeskustayhdistys on pyytänyt Hämeen ammattikorkeakoulua etsimään opinnäytetyöntekijää, joka suunnittelisi keskustaan uuden valaistuksen.

– Sen toteutus on tietysti asia erikseen, mutta yrittäjien mielestä valaistuksen päivitys olisi paikallaan, sanoo yhdistyksen palvelupäällikkö Sari Hagemeier.

Hagemeierin mukaan jouluvalaistuksen uusiminen on tärkeää, mutta samalla pitäisi huomioida myös keskustan pimeät paikat, kuten Raatihuoneenkadun ja Hallituskadun Vanajaveden puoleiset päät.

– Tähän liittyy sekä viihtyvyys- että turvallisuusnäkökohtia, sanoo Hagemeier.

Hauholla valaistaan kukkatolpat

Mitä ensi vuoden valohanke tarkoittaa eri kaupunginosissa, on avoin kysymys. Liitoskunnissa jouluvaloperinne oli melko vähäistä. Kalvolassa kunnalla oli tapana pystyttää joulukuusi ja valaista se, nyt Iittalan jouluisuus on Lasimäen yrittäjien varassa. Rengossa jouluhenkeä ovat luoneet yksittäiset yrittäjät pikkukuusineen ja valoineen.

– Olisihan se hienoa, että kaupungin puolesta tulisi jotakin. Yhtä suurta Hämeenlinnaa olemme kaikki, mutta liitoskunnista voi kai vieläkin puhua, sanoo Rengon yrittäjien Satu Leppänen.

Lammilla keskustan vaatimattomat jouluvalot poistettiin käytöstä vanhentuneina pari vuotta sitten. Kaupunginosan joulunavaus tapahtuu perinteeksi muodostuneella ilotulituksella joulukuun 1. päivänä.

– Maakunnan komein ilotulitus toteutetaan sponsorivaroin. Kaupunki ei ole osallistunut siihen koskaan, sanoo Lammin Yrittäjien puheenjohtaja Heikki Helén.

Liitoskunnista ainoastaan Hauho tekee tänä jouluna selkeän kasvojenkohotuksen. Hauhon yrittäjät saivat Hämeenlinnan Valot oy:lta luvan valaista ja koristella pylväät, joita kesäisin koristavat kaupungin kukat. Hauhon keskustan uuden valaistuksen on määrä valmistua ennen itsenäisyyspäivää. Sekä valot että joulukranssit ovat yrittäjäyhdistyksen omaisuutta.

– Vähän avustusta saimme aluetoimikunnalta, mutta sähköstä meitä laskutetaan vielä erikseen, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Ville Salminen.

Luvan saatuaan hauholaiset aikovat ottaa pylväistä kaiken ilon irti. Pääsiäisenä joulunpunaiset koristeet saattavat muuttua keväänvihreiksi.

– Meillä on tässä vihreää näkökulmaakin. Energiatehokkaat lamput ovat käyttökustannuksiltaan tosi pienet, sanoo Salminen. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020