fbpx
Kanta-Häme

Jouset kamarimusiikin ytimessä

Riihimäen kesäkonsertit palaa kesäkuussa kamarimusiikin ytimeen, sillä konserttisarjan painopiste on jousisoittimissa. Avauskonsertissa Uusi Helsinki -kvartetti vie suoraan asiaan Lasimuseon salissa tiistaina 5. kesäkuuta.

Viulistit Petri Aarnio ja Taija Kilpiö sekä alttoviulisti Ilari Angervo soittavat satoja vuosia vanhoilla arvosoittimilla.

– Kesäkonserteissa ei ole ollut koskaan näin paljon vanhoja soittimia. Soittimilla on eroa. Eivät vanhat arvosoittimet ole haluttuja ikänsä vuoksi, vaan äänensä takia, sanoo Riihimäen kesäkonserttien taiteellinen johtaja Esa Heikkilä.

Hienoa musiikkia …hienoilla soittimilla

Kesäkonsertit päättää Lohjan kaupunginorkesteri Heikkilän johdolla. Päätöskonsertin solistit viulistit Antti Tikkanen ja Linda Hedlund, alttoviulisti Sauli Kulmala ja sellisti Tuomas Lehto soittavat Pohjola Pankin Taidesäätiön arvosoittimilla.

Saksalainen sellisti Tanja Tetzlaff ja norjalainen pianisti Gunilla Süssmann ovat saavuttaneet mainetta duona. Tetzlaffin sello on Guadagnini vuodelta 1776.

– Pääasiana ovat musiikki ja nuoret soittajat. Yhdessä pääosassa ovat myös hienot soittimet, mutta tämä ei ole mitään välineurheilua, Heikkilä paaluttaa.

Maailmat kohtaavat kyproslaisen The Cyprus Trion konsertissa, sillä muusikot Naoko Kariya, piano, Wolfgang Schröder, viulu, ja Peter Gospodinov, sello, ovat kotoisin Japanista, Saksasta ja Bulgariasta.

Heikkilä löysi monikansallisen trion, kun hän vieraili Kyproksessa johtamassa paikallista sinfoniaorkesteria.

Perjantain iltakonsertti on varattu suomalaiselle laulumusiikille. Tenori Hannu Jurmu ja pianisti Ilmari Räikkönen esittävät Yrjö Kilpisen ja Jean Sibeliuksen lauluja. Kilpisen syntymästä on tänä vuonna 120 vuotta.

– Kilpisellä on paljon lauluja, joita on vasta nyt nostettu esiin.

Kitaristi Timo Korhosen ja keskiaikaisia instrumentteja soittavan, laulaja Uli Kontu-Korhosen tunnelmallinen konsertti Ruusut eivät puhu kuullaan lauantaina Kappelikirkossa. Kaksikon omin sanoin konsertti on rakkauden, historian ja runon polkuja kulkeva kokonaisuus keskiajalta meidän päiviimme.

Rock-klassikoita …jousisovituksina

Pitkin juhlaviikkoa yleisö saa Granitin aukiolla tunnelmapaloja konserteista. Sateen sattuessa maistiaiskonsertit pidetään viereisessä musiikkiopiston salissa.

Nuorten naisten energinen Strong Bows soittaa jousille sovitettuja rock-klassikkoja Beatleseista heviin. Makupaloja saadaan perjantain keskipäivällä Granitilla. Kauttaaltaan akustinen konsertti on Kino Sammossa.

Tytti Vänskä, viulu, ja Simo Helkala, kitara, tarjoavat maistiaisia konserteistaan, joita he vievät Riihimäen neljään palvelutaloon. Palvelutalokonsertit ovat tämän kesäkonserttisarjan uutuuksia.

Vanhaan tapaan Musiikkia tarjoillaan koululaisille ja päiväkoti-ikäisille Eteläisen koulun Matinsalissa. Lastenkonsertissa esiintyy palkittu lastenmusiikin tekijä Milla Pohjola ja VIMK-bändi.

– Musiikkia viedään sinne, missä ihmiset voivat sitä kuulla. Palvelukotien asukkaissa on heitä, jotka eivät pystyisi tulemaan konserttipaikoille. Olemme koko perheen juhlaviikko, joka on erityisryhmäpalvelua, taidekasvatusta ja kulttuuripalvelua, Heikkilä sanoo. (HäSa)

Riihimäen kesäkonsertit Musiikkia elämässä 5.–10.6. Riihimäellä.

Menot