Kanta-Häme

Joustavat opintopolut hiovat huippuosaajia

Yhä useampi nuori valitsee peruskoulun jälkeen suoraan ammatilliset opinnot. Opetushallituksen tilastot osoittavat kasvua ammatillisen koulutuksen opiskelija- ja tutkintomäärissä.

– Ammattiopinnot ovat aito valinta. Enää ei ajatella niin, että lukioon päästään ja ammattioppilaitokseen joudutaan, Huiput kehiin -projektipäällikkö ja Hamkin yliopettaja Tuomas Eerola painottaa.

Ammatilliset opettajat joutuvat puntaroimaan saako oman alansa huippuosaajaksi tähtäävä opiskelija varmasti tarpeeksi kiinnostavaa ja vaativaa opetusta. Huippuosaajat hioutuvat lahjakkaista opiskelijoista, joille oma oppilaitos ja opettajat pystyvät tarjoamaan alan kärkeä olevaa opetusta.

Tietoa ja taitoa opiskelijoiden opinto- ja urapolkujen tukemiseen ammennetaan parhaillaan huippuvalmennuspäivillä Hämeen ammattikorkeakoulun Ammatillisella opettajakorkeakoululla. Kaksipäiväisen seminaarin järjestävät yhdessä Hamk Ammatillinen opettajakorkeakoulu ja Skills Finland ry.

Yhteistyöllä eteenpäin

Skills Finland kehittää huippuosaamista eri Taitaja-kilpailujen sekä valmennus- ja koulutustoiminnan avulla. Kilta-hanke on tukenut Skills-valmennusjärjestelmää ja -verkostoa edelleen.

Kilta-hankkeen huippuvalmennuspäivien ja Huiput kehiin – projektin päätösseminaarin yhdistäminen tarjoaa opettajille, opettajakorkeakoulun opiskelijoille ja verkostoituneille yritysmaailman edustajille mahdollisuuden päivittää omaa osaamistaan ja oppia toinen toisiltaan. Huiput kehiin -projektissa on nimenomaan laajennettu ammatillisten oppilaitosten yhteistyöverkostoja. Tavoitteena on vahvistaa ammatillista tutkintojärjestelmää huippuosaajiksi tähtääviä opiskelijoita ajatellen.

– Jokaisen ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, jos hyviä malleja yhteistyölle ja opintopolkujen tukemisella on jo olemassa, muistuttaa huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila Skills Finland ry:stä.

Tavoitteena tutkinto

Nuori ei opintopolullaan välttämättä kompastu opintojen vaikeuteen, ongelma voi olla myös opiskelun helppous. Motivaatio ei saa sammua haasteiden puuttumiseen.

– Tavoite on, että jokainen opinnot aloittava nuori suorittaa tutkinnon, Ripattila muistuttaa.

Ammattitaitokilpailut ja niihin valmistautuminen ovat yksi vaihtoehto yksilölliseksi ja joustavaksi opintopoluksi. Kilpailutoiminnasta ammentavat uutta niin opiskelijat kuin heitä valmentavat opettajat.

Uudenlaisen opintopolun voi rakentaa myös opiskelemalla ammattikorkeakoulun opintoja jo ammattiopistossa.

– Mahdollisuus tuo joustavuutta siirtymiseen jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun, Tuomas Eerola kannustaa. (HäSa)