fbpx
Kanta-Häme

Joustavuutta kymppiluokan suorittamiseen

Hämeenlinna

Hämeenlinnassa aloittaa ensi syksynä uudenlainen kymppiluokka, joka on suunnattu nuorille, joilta puuttuu peruskoulun päättötodistus.

Kymppiluokka eli perusopetuksen lisäopetus oli tarkoitettu aiemmin ainoastaan toisen asteen koulutuspaikkaa vaille jääneille ja luokalle pääseminen vaati peruskoulun päättötodistuksen.

Perinteinen kymppiluokka jatkuu Hämeenlinnassa entiseen malliin, mutta ensi syksynä sen rinnalla alkaa uudenlainen opintolinja, jolla voi suorittaa puuttuvia peruskoulun opintoja.

Kymppiluokan opetus järjestetään Hämeenlinnan lyseon koululla. Uudelle linjalle haetaan myös nuoria, jotka ovat jo ohittaneet oppivelvollisuusiän.

– Tämä sopii vaikka parikymppiselle, jolta puuttuu peruskoulun päättötodistus, Lyseon koulun rehtori Pasi Seila kertoo.

Seilan mukaan uudistus on merkittävä parannus Hämeenlinnan nuorten ja nuorten aikuisten palveluihin.

Hämeenlinnasta on puuttunut keskitetty linja, jolla peruskoulun pystyisi suorittamaan loppuun. Etsivä nuorisotyö ja Toppari-tiimin lähituutori ovat selvittäneet puuttuvan peruskoulun oppimäärän suoritusmahdollisuuksia yhteistyössä koulujen kanssa.

– Se on ollut haastavaa ratkaista, miten puuttuvista opinnoista kasataan kokonaisuus, kuka niitä ottaa vastaan ja kuka kokeita korjaa, Seila kertoo.

Hämeenlinnan opetuspalveluiden tilaajapäällikkö Antti Karrimaa kertoo, että kymppiluokasta ja nuorten tarpeista käytiin kevään aikana keskusteluja muun muassa opettajien ja etsivän nuorisotyön kanssa. Näiden keskustelujen pohjalta kymppiluokkaa päätettiin viedä joustavampaan suuntaan.

– Aiemmin on pitänyt suorittaa kymppiluokka kokonaisuudessaan, eli 1100 tuntia opetusta. Nyt kokeilemme vastaisiko joustavampi malli paremmin tarpeeseen, Karrimaa kertoo.

Uudenlaista kymppiluokkaa suorittavalle laaditaan yksilöllinen opintosuunnitelma, jonka mukaan suoritetaan päättötodistuksesta puuttuvat kurssit.

– Se on hyvä, että peruskoulun puuttuvia opintoja voi suorittaa luokassa opettajan johdolla. Esimerkiksi nettiperuskoulu ei ole ollut toimiva ratkaisu meidän nuorille, kertoo Hämeenlinnan etsivän nuorisotyön koordinaattori Ira Selkälä.

Seilan mukaan tällä hetkellä tiedossa on kaksi nuorta, jotka osallistuvat uudenlaiseen opetukseen. Lisäksi etsivän nuorisontyön tiedossa on nuoria, joille uudenlaista kymppiluokkaa tarjotaan.

– Jos joku nuori haluaa ryhtyä suorittamaan puuttuvia peruskoulun opintoja, hän voi olla yhteydessä esimerkiksi minuun, Lyseon koulun rehtori Pasi Seila sanoo.

Hämeenlinnan seudulla perusopetuksen lisäopetusta järjestetään lisäksi vain Riihimäellä.

Hattulan sivistysjohtajan Jari Wihersaaren mukaan viime vuosina Hattulassa kaikki peruskoulun päättäneet ovat saaneet toisen asteen opiskelupaikan.

Hattulassa peruskoulusta valmistuvan ikäluokan koko on keskimäärin 120 nuorta.

Samanlainen tilanne on Janakkalassa, jossa sivistysjohtaja Jouni Wilpolan mukaan ei ole tarvetta kymppiluokalle.

– Meillä lähes kaikki peruskoulun päättäneet ovat saaneet jatko-opiskelupaikan, joten ei ole sellaista ryhmää nuoria, jotka tarvitsisivat tätä palvelua, Wilpola sanoo.

Menot