Kanta-Häme

Joutsen Finland säilyttää hyvän kilpailukykynsä

– Investointi ei ole ainutlaatuinen Euroopassa, mutta se on ainutlaatuinen Suomessa, Joutsen Finlandin toimitusjohtaja Eero Kotkasaari sanoo.

Joutsen Finland rakensi vuodevaatetuotannolle uudet noin 1 500 neliön tilat. Noin 2 miljoonan euron investointi parantaa tehtaan logistiikka. Se antaa myös mahdollisuuden laiteinvestointeihin ja tuotannon kasvattamiseen.

– Saimme tuotannon samaan kiinteistöön, mikä parantaa tehtaan logistiikkaa, Kotkasaari kertoo.

– Tällä investoinnilla haluamme pitää untuvavuodevaatteiden valmistuksen kotimaassa jatkossakin kilpailukykyisenä.

TEOLLISUUDEN INVESTOINNIT ovat harvinaisia Suomessa. Kotkasaaren mukaan eurooppalainen untuvavaatetuotanto on kuitenkin tullut kilpailukyiseksi. Eurooppalainen tuotanto pärjää laadulla ja vastuullisuudella.

– Eurooppalainen kuluttaja haluaa ostaa eurooppalaista.

Joutsen Finland aikoo myös uusilla innovaatioilla uudistaa tuotantoa ja parantaa työn sujuvuutta. Tähän tarvittiin tilojen laajentaminen.

– Emme ole kilpailukykyisiä massatuotantoa vastaan. Olemme kuitenkin kilpailukykyisiä pienemmissä toimituksissa, kun tarvitaan joustavuutta.

Riihimäkeläinen Joutsen Finland työllistää tällä hetkellä 120 työntekijää. Yrityksen liikevaihto on noin 10 miljoonaa euroa vuodessa. Riihimäellä tuotannossa ja hallinnossa on 48 työntekijää. Viron tehtaalla on 48 työntekijää.

Vuodevaatetehtaan avajaisissa puhuneen Metsä Groupin pääjohtajan, vuorineuvos Kari Jordanin mielestä Joutsen Finland on omalla sarallaan ainutlaatuinen menestystarina.

– VASTUULLINEN TUOTANTO on kilpailuvaltti ja sen merkitys vain kasvaa tulevaisuudessa. Tilanne on sama metsäteollisuudessa, jossa on tiedettävä, mistä puu tulee.

Jordan muistutti, että teollisuuden pääomat ovat laskeneet Suomessa seitsemän vuotta peräkkäin. Teollisuuden osuus bruttokansantuotteesta on jo alle 1990-luvun lamavuosien.

– Tällaisessa ympäristössä rohkea teollisuusinvestointi on kullanarvoinen. Hyvä, että on uskoa ja rohkeutta panostaa tulevaisuuteen.

JOUTSEN FINLAND KOROSTAA tuotteiden vastuullista valmistusta ja laatua. Yhtiöllä on oma höyhenjalostus ja untuvat ovat puhtaita. Tuotteilla on allergiatunnus puhtaudesta ja pölyttömyydestä.

Kemikaalicocktail-blogia pitävä Noora Shinger puhui vuodevaatetehtaan avajaisissa absoluuttisesta vastuullisuudesta. Hän kertoo, että höyhenet tuovat ihmisille usein vääriä käsityksiä. Hän kertoo itsekin yllättyneensä Joutsen Finlandin tuotannosta.

– Joutsen Finlandin raaka-aineet ovat aina olleet sivutuotteita. Yhtään eläintä ei nyljetä höyhenten saamiseksi.

Shingerin mukaan yritykset antavat myös väärää tietoa vastuullisuudestaan kuluttajille. Kuluttajien hyväuskoisuuden hyväksikäyttö on ongelma yrityksille, jotka toimivat vastuullisesti.

– Vaatteiden valmistaminen on varmasti halvempaa muualla kuin Suomessa. Siksi näen, että on syytä juhlia täällä vuodevaatetehdasta.

PERHEYRITYKSESTÄ omistaa enemmistön toimitusjohtaja Eero Kotkasaari. Yritys siirtyy myös seuraavalle sukupolvelle. Eero Kotkasaaren poika Matias Kotkasaari, 32, on jo yhtiön palveluksessa.

– Selvää on, että jatkan yrityksen pitämistä. Milloin se tapahtuu, ei ole selvä asia, Matias Kotkasaari sanoo.

Matias Kotkasaari on yhtiössä myyntipäällikkönä, joka vastaa muun muassa Suomen ja Viron myynnistä sekä hoitaa useita yleisiä asioita. Hän tuli yrityksen palvelukseen kokopäiväisesti vuonna 2007.

– Oli aika luontevaa tulla töihin. Pikkupojasta asti olen tehnyt kesätöitä. Ensimmäisen kerran tein töitä yrityksessä kolmevuotiaana, jolloin liimasin etikettejä pulloihin.

Päivän lehti

3.4.2020