Kanta-Häme

JP Koskinen kirjoitti ja kuvitti ensimmäiset lastenkirjansa kuulakärkikynällä kopiopaperille

Kirjailija Juha-Pekka Koskisesta tuskin olisi tullut lastenkirjailijaa, ellei hän olisi isä. Nykyään monet hänen lastenkirjoistaan syntyvät yhteistyössä hänen tyttärensä kanssa.
Kirjailija JP Koskinen ei välttämättä näytä perinteiseltä lastenkirjailijalta, mutta Hämeenlinnan pääkirjaston lastenosastolta Wetterillä voi löytää useita hänen opuksiaan.

Kun kirjailija Juha-Pekka Koskisen lapset olivat pieniä, hän luki heille tarinoita. Suurin osa tarinoista oli oikeita kirjoja, mutta Koskinen kirjoitti lapsilleen muutaman kirjan myös itse.

– Kuvitinkin ne itse. Leikkasin kopiopaperista sopivankokoiset sivut, kirjoitin ja kuvitin ne kuulakärkikynällä ja niittasin ne yhteen kirjaksi.

Vaikka Koskinen teki kirjat huvikseen, päätyi hän keskustelemaan asiasta Kariston kanssa. Nykyään yksi näiden varhaisversioiden tarinoista on päätynyt kustannettujen kansien väliin.

Koskinen ei näytä perinteiseltä lastenkirjailijalta. Ennemminkin hänet voisi kuvitella kauhukirjojen pariin tai hevibändin mikrofonin varteen.

Vuodesta 2011 lähtien hän on kuitenkin julkaissut 15 lastenkirjaa, joista neljä tänä vuonna. Kirjoissa liikutaan historiassa, lumotuissa maailmoissa ja aaveiden parissa, mutta myös ihan tavallisissa perheissä.

– Olen kirjoittanut sellaisia lastenkirjoja, joita olisin halunnut lukea lapsilleni. Suoraviivaisia ja tarinavetoisia.

Koskinen kertoo, että hänellä kirjan kuin kirjan kirjoittaminen lähtee tarinan näyttämön luomisesta. Koska tarinoiden tekeminen on pitkän kirjailijanuran myötä hänellä jo verissä, ideoita mahdollisia kirjoja varten tulee mieleen jatkuvasti.

– Joistain ideoista tulee heti mieleen, että tämä toimii lastenkirjana. Olen siitä onnellisessa asemassa, että pystyn kirjoittamaan eri genrejä.

Koskinen uskoo, että omat lapset ovat antaneet hänelle jonkinlaista perspektiiviä lastenkirjallisuuteen. Isänä hän esimerkiksi tietää jossain määrin, mikä minkäkin ikäiselle lapselle toimii ja mikä taas menee yli hilseen.

– Mutta en epäile yhtään, etteivätkö myös lapsettomat kirjailijat pystyisi kirjoittamaan hyviä lastenkirjoja. Olemme kaikki olleet joskus lapsia. Se helpottaa kummasti.

Lastenkirjojensa tiimoilta Koskinen on tehnyt paljon yhteistyötä tyttärensä Miranda Mordin kanssa.

Koskinen kertoo tyttärensä piirtäneen niin kauan kuin hänellä on pysynyt kynä kädessä. Nykyään Mord on ammatiltaan graafikko.

Aloite yhteistyöstä lähti Koskiselta itseltään. Hän kysynyt tuolloin 17-vuotiaalta tyttäreltään, kiinnostaisiko tätä kuvittaa Kauhea Gabriel Hullo -kirja. Siitä lähtien Mord on kuvittanut kaikki Koskisen julkaisemat Gabriel Hullo -kirjat ja lisäksi kaikki Haavekaupunki -kirjat. Yhteensä yhteistyöprojekteja on ollut kaksitoista.

Koskinen kertoo, että Mordin kanssa työskentely ei eroa hirveästi ulkopuolisen kuvittajan kanssa työskentelystä. Tosin hän myöntää, että Mordilla saattaa olla enemmän sananvaltaa kirjojen sisältöön kuin muilla kuvittajilla tai ainakin rohkeutta huomauttaa, jos sisällössä on jotain, mistä hän ei pidä. Esimerkiksi Gabriel Hullo ja keskiyön kestit -kirjasta hän oli halunnut muuttaa laimeaa tätihahmoa tomerammaksi.

Koskinen kertoo keskustelleensa tyttärensä kanssa myös kirjojen lähtöideoista.

– Miranda on nähnyt pienestä pitäen, miten kirjani syntyvät, joten hän tietää, ettei tekstiä ole hakattu betoniin. HÄSA

Juha-Pekka Koskinen

Hämeenlinnalainen kirjailija

Julkaissut lasten- ja aikuistenkirjoja.

Kolme lasta, Miranda, 25, Mikael, 21 ja Sebastian, 19.

Lastenkirjat

Kauhea Gabriel Hullo, 2011.

Hallava Hevonen, 2013.

Haavekauppias, 2013.

Gabriel Hullo & keskiyön kestit, 2014.

Lumottu lelutehdas, 2014

Kirottu kartano, 2015.

Gabriel Hullo & hirveä Hekla, 2016.

Benjamin Hawk – Merirosvon oppipoika, 2016.

Salaperäinen sirkus, 2017.

Gabriel Hullo & merimatka Meksikoon, 2017.

Benjamin Hawk – Myrsky nousee, 2017.

Mieletön museo, 2018.

Gabriel Hullo & kadonnut kummitus, 2018.

Benjamin Hawk ja merten aave, 2018.

Matilda pelastaa maailman, 2018.

Päivän lehti

19.2.2020