Kanta-Häme

JSN:lta vapauttava päätös Hämeen Sanomille kaupunginvaltuutetun rikosepäilystä kertovasta uutisesta

Julkisen sanan neuvosto tiedotti uusista ratkaisuista torstaina. Kuva: Lassi Puhtimäki
Julkisen sanan neuvosto tiedotti uusista ratkaisuista torstaina. Kuva: Lassi Puhtimäki

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut vapauttavan päätöksen Hämeen Sanomien viime heinäkuussa julkaisemasta uutisesta, joka kertoi Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettuun kohdistuvasta rikosepäilystä.

Valtuutettu teki kantelun, koska katsoi rikosepäilystä kertoneen jutun mustamaalanneen hänet kohtuuttomalla tavalla.

Kantelijan mukaan hänen asemansa ei valtuutettuna ole sellainen, että asiasta uutisoinnin laajuus ja hänen nimensä julkaisu olisi ollut kohtuullista.

 

JSN toteaa päätöksessään, että kaupunginvaltuutetut ovat paikallisia vallankäyttäjiä, joiden asema perustuu äänestäjiltä saatuun luottamukseen.

Yleisöllä on oikeus saada tietää asioista, joilla voi olla vaikutusta luottamushenkilön uskottavuuteen.

Neuvosto toteaa, että lehdellä oli perusteet kertoa kantelijan olevan yksi epäillyistä. Lehti myös antoi kantelijalle runsaasti tilaa kertoa oma näkemyksensä asiasta jutussa, JSN toteaa.

Koko päätöksen ja muut uusimmat Julkisen sanan neuvoston päätökset pääset lukemaan tästä linkistä. JSN on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Neuvosto käsittelee myös toimittajan menettelyä tietojen hankinnassa. JSN ei ole tuomioistuin eikä se käytä julkista valtaa.

Muokattu 28.1. kello 15.30: Kerrottu tarkemmin, mistä Hämeen Sanomia koskevassa päätöksessä on kyse.

Menot