Kanta-Häme

Juha-Pekka Koskisen Rasputin Finlandia-ehdokkaana

Hämeenlinnalaisen Juha-Pekka Koskisen historiallinen romaani Ystäväni Rasputin (WSOY) on yksi tämän vuoden kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaista.

Teoksessaan Koskinen esittelee venäläistä mystikkoa Grigori Rasputinia, joka herätti jo aikalaisissaan ristiriitaisia tunteita. Kirja on Koskisen kahdeksas aikuistenromaani.

Kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden joukossa on kolme kirjailijaa, jotka ovat voittaneet palkinnon aiemmin.

Toista Finlandia-palkintoaan tavoittelevat Leena Krohn kirjallaan Hotel Sapiens, Kjell Westö romaanillaan Kangastus 38 ja Hannu Raittila teoksellaan Terminaali.

Muut ehdokkaat ovat Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme ja Asko Sahlbergin Herodes.

Ehdokkaista peräti neljä hakee aiheensa historiallisista teemoista. Koskinen tutkii Venäjän keisarikunnan viimeisiä hetkiä (1914–1918), ja Pelon romaanissa esiin nousevat Stalinin vainot. Sahlberg vie lukijansa Rooman valtakunnan aikaan ja Westö talvisotaa edeltävään aikaan.

Muista palkintoehdokkaista Raittila kertoo kahdesta teinitytöstä, joille elämän kiintopiste ovat lentokentät. Krohnin kirja tutustuttaa lukijan laitokseen, jonne tuotujen asukkaiden yhteinen krooninen sairaus on ihmisyys.

Finlandia-palkinnon voittajan valitsee teatterinjohtaja Asko Sarkola, ja se julkistetaan 3. joulukuuta. Palkinnon arvo on 30 000 euroa. (HäSa–STT)

 

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic