Kanta-Häme Hämeenlinna

Juha Tuhkasaaren hurja rääkki Aulangolla – Karhuluolan portaat 104 kertaa ylös

Kun vuorikiipeily Alpeilla jäi väliin, Juha Tuhkasaari toteutti hurjan tempauksen kotimaisemissa.
Juha Tuhkasaaren urakka vei ajallisesti työpäivän verran ja ylityöt päälle. Hän kiipesi Aulangon portaat 104 kertaa tiistaina. Kuva: Pekka Rautiainen
Juha Tuhkasaaren urakka vei ajallisesti työpäivän verran ja ylityöt päälle. Hän kiipesi Aulangon portaat 104 kertaa tiistaina. Kuva: Pekka Rautiainen

Tiistaina iltapäivällä Juha Tuhkasaaren askel on oudon kevyt, kun ottaa huomioon, että hän aloitti Aulangon karhuluolan kiviportaiden nousemisen aamuyöstä.

Hämeenlinnalainen ravintoloitsija oli päättänyt kivuta portaikon 322 askelmaa yhtä kyytiä 104 kertaa.

– Pohkeissa ja reisissä tuntuu, mutta kaikkein eniten tässä on kyse mielen venyttämisestä. Pahin vastustaja on peilissä, Tuhkasaari tuumaa 8 tunnin ja 40 minuutin kohdalla.

Korona esti Mont Blancin reissun

Viitisen vuotta vuorikiipeilyä harrastanut mies oli varannut toukokuulle matkan Mont Blancille, mutta se jäi lentokieltojen takia väliin.

– Vuoren korkeus on 4810 metriä merenpinnasta, joten ajattelin nousta ainakin saman metrimäärän näitä portaita. Vanha ennätykseni on 50 kertaa, joten nyt mennään rajusti sen yli.

Tuhkasaari ei ole kropaltaan mikään kestävyysurheilija prototyyppi. Aikoinaan voimamieskisoissa ja kamppailu-urheilussa mainetta niittäneellä lihaskimpulla on painoa 106 kiloa.

– Olen harrastanut talvisin sisäsoutua ja tehnyt salilla crossfit -tyyppistä treeniä. Nämä portaat ovat kuuluneet ohjelmaan pari kertaa viikossa.

”Adrenaliinipiikki kiehtoo”

Tuhkasaari kertoo valloittaneensa 14 yli 4000 metrin huippua Alpeilla. Veri on vetänyt vuorikiipeilyyn 2–3 kertaa vuodessa.

Edellisen reissun hän teki Matterhornille viime syksynä.

– Kiipeilyssä kiehtovat itsensä haastaminen, maisemat, luonnossa tekeminen ja adrenaliinipiikki, joka tulee tietyissä vaaratilanteissa, hän sanoo.

”Aika pehmeäksi veti”

Aulangolla aamulla kello 4.40 alkanut urakka päättyy melko tasan kello 14. Takana on 9 tuntia ja 20 minuuttia portaiden nousemista.

Ranteessa oleva mittari kertoo Tuhkasaaren kuluttaneen 6650 kaloria.

– Aika pehmeäksi veti, hän tunnustaa.

– En ole moneen tuntiin tuntenut pohkeitani ja tekeminen oli lopussa aika raskasta. Kyllä tämä oli tässä tällä kertaa. HÄSA

Päivän lehti

10.8.2020