Kanta-Häme

Juhannushäät ovat historiaa

Juhannuksena 31 vuotta sitten Marjo Salo, (tuolloin 22 vuotias), ja Petri Harainen, (23), kertoivat Hämeen Sanomissa juhannushäistään.

Tänä kesänä Haraisten tytär Aija Harainen, 25, menee naimisiin Ari Jaatisen, 28, kanssa. Vielä 30 vuotta sitten juhannus oli häiden sesonkiaikaa, mutta nykyään juhannushääperinne ei enää ole yhät vahva.

Niinpä Harainen ja Jaatinen vihitään viikkoa myöhemmin 4. heinäkuuta. Juhannus näkyy silti häissä.

– Aina olen ajatellut, että häissä pitää olla juhannuskoivut. Kyllä ne varmasti sinne tulevat tavalla tai toisella, Aija Harainen suunnittelee.

Pariskunnalla on takana kahdeksan vuotta yhteistä elämää, joista seitsemän vuotta saman katon alla. Aija Haraista ja Ari Jaatista kesällä solmittava avioliitto ei pelota. Päinvastoin. He kokevat, että suhde jatkuu samanlaisena kuin tähänkin asti.

– Moni on sanonut, että talonrakentaminen on parisuhteen koetinkivi. Senkin olemme tehneet kolme vuotta sitten hartiavoimin, Harainen kuvailee.

Harainen ja Jaatinen tapasivat kahdeksan vuotta sitten silloisessa Metropol-yökerhossa.

Kosinta tapahtui vanhanaikaisesti muutamaa kuukautta myöhemmin uutena vuotena. Jaatinen oli pyytänyt Aijan isältä jo kättä, ja heti kosinnan jälkeen alkoivat häävalmistelut.

– Eikös jokaisella naisella on päässään aika selkeä mielipide siitä, millaiset häät haluaa? Harainen sanoo.

Haraisen ja Jaatisen häistä kaikki on kirjattu punaiseen suunnitteluvihkoon. Harainen kantaa sitä mukanaan, ja täydentää, kun uusia ideoita putkahtaa mieleen.

Harainen ja Jaatinen ovat törmänneet siihen, että useat parit aloittavat häiden valmistelemisen paljon heitä aikaisemmin.

Esimerkiksi valokuvaajaa oli vaikea löytää. Samoin kirkkoja ja juhlapaikkoja varataan vuosi ennen h-hetkeä.

– Meillä kaikki hahmottui nopeasti, Harainen sanoo.

Pariskunnalla on valmiina oikeastaan kaikki puvuista, juhlapaikasta ja koristelusta häämatkaan. Priimusmoottorina on toiminut morsian, mutta sulhanenkin on osallistunut valmisteluihin.

– Tämä on meidän yhteinen juttu.

Aija Haraisen vanhemmat seurustelivat muutaman vuoden ennen avioliittoa. Hämeen Sanomien jutussa pariskunta kertoi hääkyselyjä tulleen pitkään. Nykyään meininki on erilainen. Haraisella ja Jaatisella ei ole ollut kiire naimisiin.

Haraisen vanhempien häissä oli enemmän väkeä kuin tyttären häissä.

Kutsuvieraslistalla on noin 90 henkeä, joista lapsia on noin 20. Vanhemmat menivät aikoinaan naimisiin yli sadan todistajan silmien alla Janakkalan kirkossa.

– Haluamme perhejuhlan, emmekä mitään suuren luokan bileitä.

Hääpari myös toivoo, ettei juhlissa ole lukuisia puheita eikä kamalasti pelejä tai leikkejä.

Jos vanhemmat menivät aikoinaan naimisiin niin sanotusti pienellä budjetilla ja ”talkoohengellä”, tyttären häissä rahaa kuluu enemmän, vaikkei mistään amerikkalaistyylisestä krumeluurista ole kyse.

Budjetti on noin 8000 euroa, joka pitää sisällään kaiken paitsi sormukset. Pääsääntöisesti pariskunta aikoo kustantaa juhlansa itse, mutta vanhemmilta on tulossa jotain apua.

– Summa sisältää kaiken, myös häämatkan Kreikan Lefkas-saarelle.

– On se aika paljon, sanoo sulhanen.

– Niin on, mutta jo pelkästään ruuat maksavat paljon, morsian komppaa. HÄSA

Seuraava osa juttusarjasta julkaistaan toukokuussa.

Päivän lehti

9.4.2020